Het oog van de naald

Het oog van de naald

Het oog van de naald

De wereld ging vannacht door het oog van de naald. Een Cuba moment.

Dit begon met de aangekondigde Azië reis van House speaker Pelosi. Zij zou een aantal Aziatische landen bezoeken en hier was het gerucht dat ze ook naar Taiwan zou gaan. Een gerucht wat ze nooit ontkrachte.

China reageerde als een wesp gestoken. Een paar dagen geleden bleef dit bij woorden. In een gesprek met Biden gaf de Chinese leider aan dat “wie met vuur speelt kan omkomen”. De VS leek niet onder de indruk. Het stuurde zelfs een vliegdek schip naar de Straat van Taiwan.

Gisteren begon China een militaire oefening in die straat en sloot de straat af. Diverse meldingen kwamen binnen over grote troepe verplaatsingen naar de kust. De beelden van raket oefeningen gingen social media over. Ook de retoriek werd opgevoerd. Het hoofd van de Chinese troepen aan de kust tweette “Prepare for War”. Een bericht wat door Chinese kranten jubelend werd overgenomen.

De Chinese nieuws organisatie plaatste een editorial met de tekst “Zeg niet dat we je niet hebben gewaarschuwd”. En in een ander artikel werd aangegeven dat het legitiem zou zijn om het vliegtuig met Pelosi uit de lucht te schieten.

Het Amerikaanse vliegtuig met Pelosi leek na een tussenstop in Hawaï verdwenen. Het gerucht ging dat het zijn transponder had uitgezet, maar wel al onderweg te zijn naar Taiwan.

Vanmorgen Tweette Pelosi haar plannen voor de Azië trip. Hier werd Taiwan opeens niet meer vernoemd. Daarmee lijkt het grootste gevaar geweken.

Een oorlog om Taiwan zou al desastreus zijn voor de wereld economie. Een oorlog tussen China en de VS zou een nog grotere impact hebben. De beursen zijn natuurlijk voor het weekend gesloten, maar er waren al een hele reeks mensen die voorsorteerde op aan en verkopen op de beurs. Het kan goed dat we hier maandag nog een staartje van gaan zien.

Update 01-08

Het risico op een conflict blijft hoog. Zeker nu het lijkt dat er toch een bezoek gaat plaatsvinden. Ik wacht deze week dan ook met de aankoop van gevoelige aandelen. Denk daarbij vooral aan technologieaandelen die afhankelijk zijn van productie in Taiwan of China (als het tot een boycot komt).

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.