Rente verhogingen

Rente verhogingen

Rente verhogingen

De renteverhoging van de ECB werd niet goed ontvangen deze week. Het effect van rente op aandelen blijft mij echter verbazen.

Ik bedoel, de theorie snap ik best. Hogere rentes betekenen lagere winsten voor bedrijven. En hoge spaarrentes betekent dat geld op een spaarrekening i.p.v. beleggen weer zinvol wordt.

Echter, deze impact lijkt mij persoonlijk zo veel kleiner dan hoe de koersen nu omlaag gaan. Als beginnend belegger ben ik dus maar gaan Googelen om informatie te vinden. En verder dan de bovenstaande conclusie kom ik nu ook niet.

Neem nu ASML. Dit bedrijf is deze week ruim 5% onderuit gegaan. Waarom? ASML is de enige in zijn stukje markt. De vraag naar chips is nog hoog. Sterker nog, hoger dan ze kunnen produceren. Natuurlijk zullen investeringen hoger worden, maar ASML heeft de luxe dat ze dit in de prijs kunnen doorberekenen. En met een hogere rente (en dus duurder kapitaal), is de kans op een nieuwe concurrent kleiner geworden. Is dat een vreemde redenering?

Waarschijnlijk wel, en zit er nu een of andere financiële of beurs expert naar zijn scherm te schreeuwen. “Je hebt het helemaal fout!!! En dit is de reden!!!”. Nou, ik hoor die reden graag. En mocht iemand met de juiste kennis het antwoord hebben, deel het dan hieronder in de comments.

De AEX-trend begon vorige week naar de +1 te neigen, maar is weer terug naar de -1. Als ik de grafiek kijk dan verwacht ik dat een verdere daling op maandag de opgaande trend doorbreekt. De koers staat nu namelijk net boven het laatste dal.

Mijn inkomen is op dit moment voornamelijk dividend. Ik kocht ISHARES ESTOXX DIV bij. Dit is een aandeel, in strategie IV die ik voor langere tijd aanhoudt. Een lage koers is een mooi moment om bij te kopen. Dit omdat een dividend aandeel per individueel aandeel dividend uitkeert. Mijn bezit staat nu op twee blokken.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.