Wijziging berekening rendement

Wijziging berekening rendement

Wijziging berekening rendement

Al ruimt een jaar ben ik niet helemaal tevreden met de berekening van het rendement. Vandaag heb ik de berekening daarom aangepast.

Sinds vorig jaar ben ik begonnen met het maandelijks inleggen van een vast bedrag in een ETF. Dit is een vorm van spaar beleggen waarin je ongeacht de koers elke maand aankoopt. Het idee is dat doordat een ETF gespreid belegd wordt op de lange termijn een mooi rendement wordt gemaakt. Geen gedoe met koersen uitzoeken, gewoon elke maand betalen.

Hierin kom ik tegen een nadeel van de huidige berekening. Immers, ik leg geld in, maar zie dat jaar geen rendement. Mijn investering wordt elke maand groter zonder dat ik resultaat zie. Dat is jammer, want het drukt mijn winst. Daar staat tegenover dat een verkoop transactie door een onjuiste aankoop juist winst op dit jaar bijschrijft die ik niet echt heb gemaakt. Ik pak eigenlijke een stukje winst van mijn inleg.

De oplossing is de investering in dit fonds los te trekken van mijn mijn normale investering, en de inleg + winst apart te berekenen. Dat heb ik vandaag gedaan.

Elke maand schrijf ik een vast bedrag af van mijn kapitaal pot en stop deze in een virtueel spaarpotje. Hieruit doe ik mijn aankoop.

De rendementsberekening die je op mijn website ziet, is dus minus de investering in mijn spaarpot. Mooi resultaat, ik blijk vorig jaar toch de 20% te hebben behaald. Feest!!! Een lagere investering geeft immers een hoger winst percentage.

Ook een voordeel, ik zit dichter bij de verdubbeling van mijn investering sinds ik begon te beleggen. Wederom, lagere investering is een hoger percentage. Mijn totale winst staat nu op 97% (!).

Mijn rendement van dit jaar is echter omlaag. Hierin zat origineel een foute transactie voor mijn spaarpot waardoor een deel van de opgebouwde winst werd verzilverd. Die tel ik nu niet meer mee. Ook werden stortingen die ik dit jaar deed niet goed mee berekend. Dit is gecorrigeerd.

Ik ga dit spaarpotje de komende tijd verder uitbreiden. Ik hoop jullie ook inzicht te geven in dit rendement.

Over het algemeen ben ik blij met het resultaat. Ik denk dat ik een eerlijker percentage kan weergeven en ook beter met de verschillende beleggingsmethodes kan omgaan.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.