Belasting op beleggingen 2025

Belasting op beleggingen 2025

Belasting op beleggingen 2025

Al een tijd wordt er gezocht naar een oplossing voor de huidige vermogensbelasting die van niet echt rendement uitgaat. Het huidige voorstel lijkt slecht uit te pakken voor beleggers.

Dit blijkt uit het voorstel wat staatssecretaris Marnix van Rij vorige week naar de kamer heeft gestuurd. Je kunt hier o.a. meer over lezen op het FD.nl.

In de kern komt het op dit neer. Belasting gaat geheven worden op echte rendementen. Maar dat is inclusief ongerealiseerd rendement. Met andere woorden, als je een ETF AEX aankoopt en 10 jaar aanhoudt, betaal je elk jaar belasting over de koersstijging van dat jaar. Daar staat tegenover dat je belasting kan terug krijgen over een koersdaling.

Dat pakt slecht uit voor beleggers, omdat je waarschijnlijk aandelen moet verkopen om aan deze belasting te kunnen betalen. En erger nog, je rendement groei wordt door de staat afgeroomd. Het gerucht van een belastingpercentage 31% gaat rond. Dat betekent dat dat je rendement groei met 31% per jaar wordt geremd. En wij maar zoeken naar ETF’s die hun kosten zo laag mogelijk houden.

Nu is dit nog een voorstel, en een die vast aantrekkelijk in Den Haag klinkt. En laten we eerlijk zijn, het maken van winst mag best belast worden. Ik ben blij dat het niet gebeurd nu, maar ik snap goed dat het wel zo eerlijk is.

Toch zie ik echt nog wel beren op de weg voordat is gerealiseerd.

Ten eerste, wordt dit administratief een chaos. Want niemand koopt zijn aandelen op 1 januari, kijkt er niet naar om, zodat de belastingsdienst simpelweg naar de koers per 31 december kan kijken. Aandelen worden gekocht en verkocht en daarbij wordt winst en verlies gepakt. Door het hele jaar door. Hoe je hierover belasting wil berekenen en dat ook nog wil kunnen controleren is mij volledig onduidelijk. Zeker met een belastingdienst die de afschaffing van de huidige vermogensbelasting nog niet in zijn aangifte applicatie kan verwerken. Te complex.

Dat betekent dat er waarschijnlijk gaat worden gestreefd naar een vorm van abstractie. Bijvoorbeeld, wat is je totale vermogen 1 januari, en wat is deze 31 december. Maar dan ga je dus ook spaarders raken. Bovendien krijg je de situatie dat mensen nog snel voor het einde van het jaar een grote aankoop doen.

Ten tweede is de aftrekpost van waarde verlies. Die is op zich logisch. Heb je twee aandelen waarbij er een 10% winst maakt en de tweede 5% verlies, dan kun je niet alleen die 10% belasten. Maar het opent ook de poort naar allerlei problemen en ontwijkingsstrategieën. Denk aan manipulatie waarbij de waarde van bezit rond 31 december kunstmatig wordt verlaagd. Ik zie de kamer vragen al waarom de belasting betaler moet betalen voor het verlies van een risico volle investering van een miljonair die mis is gegaan.

Ook zorgt dit ervoor dat het inkomen van de staat in slechte jaren nog verder onder druk komt. Al onze verliezen worden afgeroomd. Dat zal allemaal zorgen voor de roep om verliezen niet langer te kunnen compenseren wat weer leid naar een gang naar de rechter (want niet het echte rendement wordt belast).

En dan gaan we nog de grote jongens zien die hun vermogen op een eiland in de grote oceaan stallen en van daaruit beleggen, buiten het zicht van de belastingdienst.

Het zal mij daarom verbazen dat deze wet er dan ook in de huidige vorm in 2025 is.

En zo wel, het rendement op beleggen blijft velen malen hoger dan de rente op de bank. Dus nog niets om je zorgen over te maken.

Deze week

De Twitter saga is nog niet over. Het aandeel bleef mooi liggen en ik sta dus nog op winst. Dit gaat denk ik wel iets van de lange adem worden. We wachten rustig af.

De trend van de AEX staat inmiddels op -2. Dat betekent dat de daling constructiever wordt. We gaan dus niet zomaar opeens een grote stijging zien van de AEX. Sowieso komen we nu in de buurt van de zomer dip. Die zet normaal in rondt mei en houdt aan tot september. Het is een periode waar beleggers vaak winst pakken en hun geld vasthouden om in september weer in te stappen.

2 reacties

Marc Geplaatst op3:05 pm - mei 19, 2022

In Duitsland wordt 25% belasting geheven op het moment van de verkoop t.o.v. de aankoopprijs. Dit wordt door de depotbank zelf overzien. Gerealiseerde verliezen worden hiermee verrekend. Het argument van de politiek in Nederland dat het niet zo kan want “te ingewikkeld” is ongeloofwaardig en zelfs belachelijk. Ze weten best dat het net over de grens wel kan.

    belegging blog Geplaatst op9:18 am - mei 21, 2022

    Goeie. Een verrekening bij verkoop door de bank, net zoals dit al gebeurd met dividend belasting, is inderdaad het eerlijkst en het eenvoudigst. Je betaalt dan ook geen belasting over fictieve winst. Wellicht is dit de reden waarom de Nederlandse overheid hier niet aan wil. Want fictieve winsten leveren natuurlijk sneller geld op.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.