Een turbulente week

Een turbulente week

Een turbulente week

Het was een turbulente week op de beurs. Af en toe leek het wel of ik in een achtbaan zat.

Aandelen gingen op de ene dag onderuit om de volgende dag weer te stijgen. Vooral het midden van de week was goed, met fondsen die normaal vrij stabiel zijn en nu opeens 5% per dag stegen. Maar er waren ook slechte dagen. Zoals vrijdag.

We lijken ons weer op zo’n kantel moment te bevinden. Niemand weet zeker waar we naartoe gaan. Meestal zie je dan juist een heel saaie beurs. Waar nauwelijks wat gebeurd en de beurs zich zijwaarts beweegt. Nu zien we juist dat er aan alle kanten getrokken wordt.

We zien dit oa in de AEX. Het dagverlies is groter dan het weekverlies. De afgelopen 30 dagen is de koers 1% gestegen, maar dit jaar staan we op verlies. De trend staat op een magere +1. Maar ik verwacht dat dit snel een -1 gaat worden. De swing op +3 wat niet strookt met een dag en week verlies. De volatiliteit is nog een 2, maar deze wordt over een wat langere termijn berekend.

Ik ben geen beursexpert, dus wat hier de oorzaak van is kan ik niet met zekerheid zeggen. Maar ik heb wel heel veel artikelen gelezen en een theorie hierover.

In het algemeen zijn door vooruitzichten van de beurs slecht. Omikron heeft zijn piek nog niet gehaald. De inflatie is hoog wat mensen weinig te besteden geeft. En daarmee komt de vraag naar hogere lonen en dus meer kosten voor bedrijven. Er zijn geopolitieke spanningen en grote tekorten aan grondstoffen en personeel. De beurs zou dus omlaag moeten gaan.

En dat je geld niets doet met een inflatie van 0,2% is vervelend. Maar is de inflatie 6% dan wordt het wel een ander verhaal.

Echter de hoge inflatie zorgt ervoor dat meer mensen gaan beleggen. Spaargeld wordt steeds minder waard. En dat je geld niets doet met een inflatie van 0,2% is vervelend. Maar is de inflatie 6% dan wordt het wel een ander verhaal. Er stroomt dus veel geld naar de beurs. En al die beleggers zien aandelen die het vorig jaar zo goed hebben gedaan nu voor lage prijzen. Dat geeft tegenwind. Doordat mensen juist bij een lage prijs kopen veert de koers weer op. Professionele beleggers pakken hun winst en de koers duikt weer. Het jojo-effect.

Wat kun je daar mee?

Op de lange termijn maakt het niet veel uit. Deze turbulente tijd gaat over en over vijf jaar denk je niet meer aan het verlies van vandaag. Op de hele korte termijn zou je kunnen meebewegen met de koers. Je koopt laag en verkoopt hoog. Dat doen daghandelaren. Voor hun is dit een gouden tijd. Maar het is wel heel risicovol. En een daghandelaar is niet voor niets een professional.

Voor de middellange termijn is het voorzichtig zijn. Even afwachten wat er gaat gebeuren. Of zoeken naar fondsen waar de huidige onzekerheden niet veel invloed op hebben.

Twitter

Sinds deze week deel ik wijzigingen in fondsenindexen (zoals de volatiliteitsindex, of de waarde-index) via twitter. Dit gebeurd live, dus op een tweet wordt verstuurd op het moment dat nieuwe informatie bekend is.

Dit weekend haal ik er nog wat kinderziektes uit. Dus mijn excuses als je een niet werkende link hebt gezien. Volg mij op twitter en blijf op de hoogte van de laatste blogs, rapporten en index wijzigingen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.