Dat was 2021, welkom in 2022

Dat was 2021, welkom in 2022

Dat was 2021, welkom in 2022

Wat een jaar is het weer geweest. Ook op de beurs. Tijd voor een stuk reflectie en vooruitkijken.

Ik sluit 2021 af met een gerealiseerde winst percentage van 18.8%. Dat is onder mijn doel van 20%. Jammer. En als je in het nieuws leest dat de beurs een topjaar had dan lijkt mijn winst nog wel bleekjes ten opzichte van de mooi 26% in het “slechte jaar” van 2021. Wat is de oorzaak? En hoe ga ik het anders doen in 2022?

Niet juist gekocht en verkocht.

De eerste ligt voor de hand. Ik had beter moeten kopen en verkopen. Soms verkocht ik te vroeg, soms kocht ik niet het juiste aandeel aan. Dat vraagt om verbetering. En dat is niet eenvoudig, want het kan soms gewoon een gok zijn. Een ding merk ik wel. Ik heb soms strategie II los gelaten. Het verkopen bij 5% heb ik niet altijd meer gedaan omdat ik soms op meer winst hoopte. Echter dat komt niet altijd en het geld staat dan vast i.p.v. in een ander fonds te groeien. Voornemen voor 2020 is mij beter aan deze strategie te houden.

2021 was helemaal niet zo’n fantastisch beursjaar (en 2020 was dat wel).

Als ik om mij heen vraag bij andere beleggers zie ik ongeveer hetzelfde resultaat. Dat terwijl de koppen op nieuws sites grote winsten laten zien. Echter, die rekenen van 1 januari tot en met 31 december. Normaal koop je niet op 1 januari en verkoop je niet alles op 31 december.

2020 was een slecht jaar vergeleken met januari (pre corona), maar fantastisch als je vergelijkt met maart, de maand waarin ik veel aankopen deed. In januari 2021 stonden koersen nog laag na corona. Echter een deel van de winst had ik al gepakt in 2020. En sommige fondsen heb ik nog pre-Corona verkocht en staan vergeleken met mijn originele aankoopprijs nog hoog.

Goud en zilver deden het niet goed.

Mijn portefeuille bevat nog een hoop goud en zilver mijnen. Deze hebben het 2021 niet goed gedaan. Deze fondsen zijn erg volatiel en ik laat ze rustig staan, wachten op beter tijden. Die komen wel. Goud en zilver gaan een comeback maken. Is het niet 2022 dan wel later. Ik heb de tijd.

Andere brokers

Ik heb een aantal alternatieve brokers geprobeerd. Die bevielen niet. En ik sloot de positie, soms met verlies.

Maandelijkse aankoop

Ik ben begonnen met een maandelijkse aankoop van een half blok MSCI World. Het doel is om dit voor een hele lange termijn te doen en zo kapitaal op te bouwen. Ik verkocht dus niet maar het is wel budget wat ik gebruik, dus het drukt de winst percentage van mijn investering. Ik moet een manier bedenken om dit niet mee te nemen in de statistieken om dit duidelijk te houden.

Statistieken 2021

Slechts presterend aandeel: Just Eat Takeaway. Welke op dit moment (na aankoop van een nieuw blok), op -31% staat.

Groote gerealiseerd verlies: Flow Traders bij mijn afscheid van Lynx (ik kocht vervolgens wel weer aan op DeGiro). -17%.

Grootste gerealiseerde winst: Avino silver & gold die ik verkocht met een winst van +188% in februari.

Aantal transacties: 98

Dividend uitbetalingen: 154

Aantal posities aan het einde van het jaar: 27

Gerealiseerde winst 2021: 18,819%

2022

En nu naar 2022. Een nieuw jaar met nieuwe kansen. Ik houd mijn doel op 20%. Dat moet zeker mogelijk zijn. 2022 wordt (als alles goed is), het jaar waarin mijn originele investering is verdubbeld. Dat is echt iets waar ik naar uitkijk. Een mijlpaal in mijn beleggingservaring.

In 2022 wil ik mijn tool (stockadmin), die ik gebruik voor het kiezen en evalueren van aandelen beschikbaar maken voor mijn lezers. Op deze manier kan iedereen over de zelfde informatie beschikken als ik.

Op dit moment hebben we nog geen idee wat er in 2022 te wachten staan. Krijgen we corona wel onder controle? Of zitten we volgend jaar weer in een lockdown? Wat gaat de economie doen? Wat gaat er gebeuren op het politieke toneel? We gaan het allemaal zien.

Een heel gelukkig en gezond 2022 gewenst voor al mijn lezers en hun familie en naasten.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.