DeGiro zero commision

DeGiro zero commision

DeGiro zero commision

En daar was de mail van DeGiro vrijdag. DeGiro introduceert ‘zero commission’. Maar zo lees je snel online, we worden gefopt. De prijzen verdubbelen juist!

Tot nu toe bestonden transactie kosten van DeGiro uit twee componenten. Een vast tarief plus een tarief gebaseerd op de grootte van je aan of verkoop. Koop of verkoop je de aandelen in een andere valuta dan komt hier nog een derde component bij. De kosten voor het wisselen van en naar euro’s.

In de nieuwe opzet vervallen die variabele componenten. Tevens zijn een hoeveelheid vaste kosten verlaagd. Voor Amerikaanse aandelen zelfs naar 0 euro. Daarom zie je de advertenties “zero commision”. Je koopt aandelen op de Amerikaanse beurs zonder dat DeGiro hier geld voor vraagt. Maar dat is niet het hele verhaal.

Om deze reden zie je nu overal berichten opduiken. Er wordt zelfs gesuggereerd dat de kosten zijn verdubbeld. Hoe zit dat nu precies. Ik besloot het kostenoverzicht eens goed te lezen.

Het venijn zit in twee dingen. Op pagina 7 van het kostenoverzicht staat namelijk:

“DEGIRO rekent de beurzen en vergoedingen van derden niet rechtstreeks door maar via een vaste vergoeding van €0,50. De vaste vergoeding dekt alle kosten die de beurzen of handelsplatformen DEGIRO in rekening brengt voor de uitvoering van uw order. “

DeGiro tarieven overzicht pagina 7

Ik neem aan dat de variabele kosten nu zijn vervangen voor een vast bedrag. Namelijk 0,50. Dit is een bedrag wat je betaald ongeacht de kosten die de beurs doorberekend, en ongeacht hoe groot je order is. In mijn ogen had dit ook gewoon bij de vaste kosten moeten staan. Maar er wordt bewust een keuze gemaakt om dit als doorberekende kosten te zien en geen vergoeding direct aan DeGiro.

Het tweede waarop we achteruit gaan is dat bij de conversie van valuta de kosten naar 0,25% gaan. Dat was (als ik mij wel herinner) 0,10%. Dat is best wel een sprong.

Gaan we erop achteruit? Een ding is wel duidelijk. Grote transacties worden goedkoper en kleine transacties duurder. En beleggers zoals jij en ik zullen vooral kleine transacties doen.

Maar of we erop achteruit gaan is afhankelijk van wat je koopt, op welke beurs en in welke valuta.

Amerikaanse aandelen

De huidige kosten zijn: 0,50 per transactie en 0,004 per aandeel. Puur qua transactie kosten vervalt nu dus de kosten per aandeel en blijven de vaste kosten gelijk. Je gaat er dus op vooruit. Echter de valuta transactie wordt duurder. (500 euro transactie was 0,50 cent wordt 1,25). Dat is een behoorlijke verhoging. Echter de vraag is hoeveel geld je uitspaart met de variabele kosten. Koop je Apple dan kun je ongeveer 3 aandelen kopen voor die 500 euro. We zijn dus zeker duurder uit. Echter kopen we voor 500 euro een aandeel wat minder dan een euro kost dan kan de balans zeker de andere kant opslaan.

Bovendien is er een oplossing voor de valuta kosten. Een USD fond aanhouden. Dan houdt je simpelweg een budget in dollars aan waarmee je koopt en verkoopt en betaal je enkel valuta kosten indien je fonds verzilverd. Bovendien kun je dan het juiste moment kiezen afhankelijk van de Euro – Dollar koers.

Nederlandse aandelen

Daar kan ik kort over zijn, dat wordt duurder. De kosten gaan van 2 euro vast + 0,03% naar 2,50 euro vast. Het omslagpunt ligt dan bij een transactie van net nog geen 1700 euro.

Europese aandelen

Nou, dat wordt interessanter. Want veel vaste kosten zijn hier ook verlaagd. Met een transactie van 500 euro ben je nu op veel beurzen in Europa goedkoper uit.

ETF’s

Deze gaan naar 2,50 wereldwijd. Dus kosten die je normaal betaald op de AEX. Dit is zeker interessant aangezien niet alle ETF’s beschikbaar zijn in Amsterdam. Dit zal zeker als je veel ETF’s aankoopt buiten de AEX een kostenvoordeel geven.

Conclusie

In totaal zie ik de kosten voor mij iets omhoog gaan. Wellicht praten we dan over 30 cent per transactie gemiddeld. Dat is nu ook niet enorm, en zeker geen verdubbeling, maar toch zeker een verhoging. Nu wordt vrijwel alles duurder en is DeGiro nog steeds een van de goedkoopste brokers in Nederland. Dus ik neem mijn verlies.

Handel je vooral in dure Amerikaanse aandelen met kleine bedragen, dan is de impact wel een stuk groter. Dit is echter niet een strategie die ik zou aanraden.

Voorzichtig zijn met transacties, of mijn transactieblok vergroten kan de kosten drukken. Ook het aannemen van een dollar fonds kan zinvol zijn. Dit zijn overwegingen die ik in de komende tijd moet maken.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.