Stabiele bedrijven

Stabiele bedrijven

Stabiele bedrijven

Een van mijn kleine triomfen van de afgelopen tijd is wel Shell. Terwijl de koersen kelderden en er werd geroepen dat na Corona de vraag naar olie op een minimum zou blijven, kocht ik bij. Nu staat ik op een mooie 5% winst (zonder dividend meer te rekenen).

Ik heb vertrouwen in Shell omdat het een stabiel bedrijf is. Bedrijven willen ook in een crisis overleven. Een goed bedrijf doet dit juist. Je kunt dan met een gerust hart “door de crisis heen kijken” en ervan uit gaan dat het wel goed komt. Lage koersen zijn dan juist aankoop momenten.

Natuurlijk zijn er bedrijven die slecht uit een crisis komen terwijl ze wel stabiel zijn. Neem een luchtmaatschappij. Maar ook hier zie je dat de markt weer opveert. Sterke, stabiele bedrijven komen beter uit de crisis dan bedrijven die al problemen hebben.

Zo de vraag komt op, wat is een stabiel bedrijf? Hoe bepaal je dit zonder een expert te zijn?

Er zijn een hoop indicatoren. Stabiele bedrijven betalen vaak dividend, hebben een positieve balans, etc.. Al die informatie is beschikbaar. En dan heb je nog indicatoren als een Altman-Z, die verschillende financiële informatie in een soort index weergeeft. Alman-Z is ook te vinden in mijn beursrapport.

Maar het blijft abstract. Graag zou ik de stabiliteit willen weergeven in een eenvoudig label. Denk aan een Nutri-Score label wat de gezondheid van een product in een oogopslag laat zien.

Ik wil een Stabiliteits-Score maken. Een simpele weergave die je in een oogopslag laat zien hoe risicovol je investering is, en waar alle ingewikkelde informatie onder de motorkap wordt berekend en eenvoudig weergeeft.

Ik heb hier al wat ideeën voor, maar jullie, trouwe lezers misschien ook wel. Plaats een reactie bij dit blog, stuur mij een tweet of drop een e-mail met al jullie ideeën. En dan gaan we een Stabiliteits-score bouwen voor alle grote bedrijven.

1 reactie tot nu toe

Financiële Index. | Belegging Blog Geplaatst op11:26 am - okt 31, 2021

[…] navolging van mij blog over stabiele bedrijven ben ik verder in de materie gedoken. Ik heb jullie om feedback en tips gevraagd en best wat […]

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.