De week van China

De week van China

De week van China

Dit was absoluut de week van China, en niet altijd in de positieve zin. Wat is de impact?

Evergrande

Voor deze week had ik en wellicht u, nog nooit van dit bedrijf gehoord. Het is een groot vastgoed bedrijf in China, en het staat blijkbaar op omvallen. Met de oorzaken zal ik u niet vermoeien. Een simpele Google-zoektocht geeft je legio websites die dat allemaal uitleggen. De vraag is wat de risico voor de wereldeconomie is.

Daar is geen eenduidig antwoord op. Het bedrijf is vrij onbekend in Nederland en er zullen dan ook niet direct veel beleggers zijn die geraakt worden. Echter dit soort gebeurtenissen kunnen een kettingreactie geven. Bijvoorbeeld bij toeleveranciers, banken die wel geïnvesteerd hebben, mensen die in die banken investeren, etc…

In China is er de afgelopen decennia massaal gebouwd. Dit heeft eigenlijk voor een constante groei gezorgd in de Chinese economie. Als dat stopt, is het moeilijk te overzien wat de gevolgen zijn. Dalende Aziatische beurzen zullen ook gevolgen hier hebben. En we jubelen nu wel over de grote economische groei dit jaar, maar dat is natuurlijk puur een correctie na het afgelopen Corona jaar. De economie is nog steeds fragiel.

Maar dit kan ook goed met een sisser aflopen. Het is moeilijk te voorspellen.

AUKUS

En dan was er dat AUKUS verdrag tussen Australië, Het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Dit verdrag was natuurlijk tegen China gekeerd. Nu worden er veel van dit soort verdragen gemaakt, maar deze was wel speciaal. Het is een duidelijke move van de Angelsaksische landen, weg van de EU. De gevolgen gaan wij wellicht de komende 10 jaar merken. Want hoe gaat de EU hiermee om. Zoekt het aansluiting, gaat het een eigen defensie beleid tegen China voeren, of besluit het dat China helemaal geen bedreiging voor ons is, zo aan de andere kant van de wereld. Handelsdeals met de VS, VK en Australië zullen in ieder geval moeilijker worden de komende tijd.

Crypto

En met een pennenstreep verbood China gisteren alle transacties in Crypto Currencies. Nu zit ik daar niet in, maar veel particulieren beleggers wel. Crypto’s zijn immens populair in China. En die klantengroep draagt natuurlijk bij aan de winsten die worden gemaakt.

Het grote risico van Crypto’s is het gemis van onderliggende waarde. De waarde wordt bepaald door wat mensen er voor willen geven. In principe is dit met geld ook het geval. De link met goudvoorraden is al lang losgelaten. De euro is op dit moment $1,17 waard omdat mensen met dollars $1,17 voor 1 euro willen betalen. Niets meer of minder. Stel nu voor dat morgen China besluit dat het geen Euro’s meer accepteert. Wat zou dat met de euro koers doen? Dat is wat we niet zien bij Crypto’s.

En het kan goed dat andere overheden volgen. Want grote fans van Crypto’s zijn die Centrale Banken niet.

Er gebeurd een hoop, en als belegger kun je niet overal op reageren. Ik blijf echter even weg van investeringen in Crypto’s en China. Bovendien bouw ik een financiële buffer op om in te stappen, mogen koersen de komende maanden plots dalen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.