Wat te doen met Shell

Wat te doen met Shell

Wat te doen met Shell

Deze week zagen wij het vonnis van de rechtbank voor Shell. Shell moet oa zijn CO2 uitstoot per 2030 met 45% hebben teruggebracht. Wat te doen met het Shell-aandeel?

Op het moment dat ik het nieuws las opende ik meteen mijn beleggingsapp. Wat deed het aandeel Shell en wat is de schade voor mijn aandeel? Dat viel mee. Het aandeel zelfs stond op 0.86% winst.

Zelf zit ik door verschillende aankopen met drie blokken in Shell. Ik sta op verlies. Mijn eerste aankoop was net voor Corona. Maar ik heb mooie aankopen kunnen doen toen het aandeel aan de grond stond. En vooral, ik heb mooie dividend uitkeringen gehad. Ik stond er dan ook niet negatief tegenover om dit aandeel voor langere termijn aan te houden.

De uitspraak van de rechter was onverwacht. De rechter veroordeeld een bedrijf in feite een bedrijf wat zich aan de wet houdt. Ik ben geen jurist, maar had wel verwacht dat de klager was terugverwezen naar de overheid. Zeker omdat Shell al bezig is om naar klimaat neutraal toe te werken. Het oordeel geeft Shell een concurrentie achterstand.

Het is dan ook de vraag of het oordeel standhoudt in hoger beroep. Of, aan de andere kant, een reeks andere oliebedrijven worden aangeklaagd en hetzelfde oordeel krijgen. Dat zou het nadeel voor Shell ook teniet doen.

Oliebedrijven zijn nog wel even nodig. Immers, een groot deel van de economie loopt op olie. Ik weet niet hoe dit voor u lezer is, maar ik heb zelf ook geen geld voor een elektrische auto. Dus ik heb, en met mij velen mensen, nog wel even benzine nodig om naar mijn werk te gaan.

Blijft het oordeel staan, en alleen voor Shell dan zie ik dit als een tijdelijke dip. Als andere olie bedrijven in 10 jaar moeten volgen heeft Shell zijn investeringen al gedaan en dus een voorsprong. Ik heb dan ook vertrouwen in de toekomst.

Met mijn langetermijnhorizon verwacht voor Shell reken ik er dus wel op dat dit goed komt. Ik blijf dus nog wel even in Shell.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.