Rustigere wateren

Rustigere wateren

Rustigere wateren

Het einde van het jaar is in zicht en we komen in rustigere wateren. Of niet ?

Weet u nog vorig jaar december? Corona was nog ver weg, maar de eerste meldingen van een vreemd virus in China kwamen in het nieuws. We zaten nog midden in de Brexit perikelen. De VS liep uit budget en dreigde met een sluiting van overheidsinstellingen en dan was er natuurlijk Trump en de handelsoorlogen. Dan staan we er nu toch beter voor. Of niet ?

Brexit

Brexit is nog steeds een reëel risico. De deadline voor een handels akkoord ligt inmiddels achter ons. Dat betekent dat we het resultaat van een harde Brexit gaan zien per 1 januari, tenzij er een akkoord komt. De VK speelt het hard. En waarom ook niet. De resultaten van dit akkoord zingen door in de komende decennia.

VS Shutdown

Helaas zitten we weer in het zelfde schuitje. Een shutdown dreigt. De democraten en republikeinen zijn nog niet akkoord over een budget. De deadline wordt steeds met een paar dagen opgeschoven maar dat houdt een keertje op.

Trump en Biden

Veel mensen haalde opgelucht adem met de overwinning van Biden. Maar van een beurs punt is het niet allemaal rozengeur en Maneschijn. Als Biden inderdaad zijn groene agenda gaat door drukken dan staat de economie zware tijden te wachten. Wat gaat er bijvoorbeeld gebeuren met de olie industrie in de VS. Ook de handelsoorlogen zijn nog niet voorbij. Ja Biden zal minder hard gaan pushen als Trump. Maar de onderliggende redenen zijn er nog. En Biden zal daar iets mee moeten doen.

Corona

Vaccinaties gaan van start en er is zicht op hoop. Maar is er. Twee nieuws items trokken mijn aandacht deze week. De eerste is de oproep van ziekenhuizen om een zgn winter-staf. Corona gaat elk jaar terug komen in de winter en extra capaciteit is nodig. Dat bevreemd mij, aangezien een succesvolle vaccinatie dit weg zou moeten nemen. Zelfs als niet iedereen zich vaccineert gaat de uitval van zieke mensen een stuk minder zijn komende winter. Blijkbaar vertrouwen ziekenhuizen hier niet op. En ik vraag mij natuurlijk af, waarom.

Ten tweede is de uitbraak van een nieuwe variant van het Corona virus in Engeland. En virus muteert constant dus geen reden voor zorgen lees ik in het nieuws. Toch worden alle vluchten vanuit Londen opgeschort. Dat is een daadkrachtigere actie dan bij de uitbraak van het virus in februari. En natuurlijk is het zo dat het virus constant muteert, maar we lezen hier nauwelijks over in het nieuws, noch heeft dat tot andere maatregelen geleid. Dit suggereert dat deze mutatie zorgwekkend is. De resultaten hiervan gaan we waarschijnlijk in de komende vier weken zien. Het virus wordt ingedamd of we hebben een nieuwe grote uitbraak.

We leven in interessante tijden.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.