Mei

Mei

De maand Mei is bijna over en het is een turbulente maand geweest.

Ten eerste heb ik voor het eerst verlies gepakt. Namelijk met ArcelorMittal. Het aandeel staat op dit moment hoger dan toen ik verkocht, maar ik sta nog steeds achter de beslissing. Op dit moment is de trend weer omlaag. En ik zie nogsteeds geen positieve toekomst. Ook heb ik een administratief verlies geboekt op Curetis. Een aandeel wat ik met een half blok aankocht in het begin van de Corona crisis. Dom genoeg had ik mij niet goed ingelezen. Het bedrijf was verkocht en de prijs stond al vast.

De verkoop transactie is complex met de aankoop van nieuwe aandelen. Administratief is mijn hele inleg afgeboekt met een verkoop waarde van 0 euro. Daar krijg ik wat cash en gratis nieuwe aandelen voor terug. Voor mijn administratie is dit echter wel een 100% verlies. Mijn jaar winst is dus weer negatief. De 20% jaardoel is nog ver weg.

Aan de positieve kant is mijn gerealiseerde wist minus mijn ongerealiseerd verlies weer een getal boven 0. Dit houdt nu al enkele weken vol dus ik kan de maand uit gaan met winst. In totaal staat mijn winst nu op ongeveer 70% op wat het begin Februari was. Niet slecht dus. Een mooi herstel wat niet iedere belegger heeft gehad.

Zoals je ziet heb ik niet veel meer transacties gedaan de afgelopen tijd. De reden is dat de beurs steeds moeilijker voorspelbaar is. Grote belegger voorspellen nog een tweede dip en zijn in afwachting. Kleine beleggers zien kansen en kopen. En dat geeft een balans die moeilijk voorspelbaar is. Politiek is de toekomst niet rooskleuring en sowieso is de periode tussen Mei en September normaal zwak op de beurs.

Corona in Azië en Europa lijkt onder controle te komen. Ik verwacht dat we geen situaties zoals in maart meer gaan krijgen. Landen zijn beter voorbereid. Ja, Corona komt waarschijnlijk terug, maar zal hopelijk niet de Economische gevolgen hebben die het in maart had. De meeste mensen hebben nog een baan. Ik zie dan ook een dip voor de economie, maar die hoeft niet te diep te zijn. Het risico ligt aan de andere kant van de oceaan.

De VS is politiek de afgelopen jaren tot het bot verdeeld. Dit op een manier die onvergelijkbaar is met wat wij in Europa kennen. Beide partijen hitsen hun achterban op en daarbij worden geen vergelijkingen gespaard. Een vriend van mij uit de VS en een Democratische partij supporter deelt regelmatig posts op Facebook van de Democratische partij waarbij de tegenpartij voor nazi’s wordt aangemaakt. En de republikeinse partij doet precies hetzelfde. De media gaat hierin is mee en is verdeeld over dezelfde scheidslijnen. Dit is een bom die wacht om af te gaan.

Toen kwam Corona met massaontslagen. Schattingen geven aan dat 25% van de bevolking zijn baan kwijt is geraakt door Corona. Gevolgd door de protesten naar aanleiding van dood van een zwarte man in Minneapolis. Protesten met goede reden maar snel gekaapt door mensen die misbruik maken en begonnen te plunderen. En die meteen worden gekaapt door de politieke stromingen. Vergelijk de kop van vanmorgen op cnn en foxnieuws maar eens over hoe er wordt gesproken over de protesten. Let wel, dit is genomen nadat CNN-hoofdkwartier is, bestormt en geplunderd.

cnn.com 30-5 08:45
foxnieuws.com 30-5 08:45

Kijk naar het verschil van focus. CNN heeft het over protestanten en de pijn die gevoeld is. En de steek naar Trump “.. niet de racist waar je zorgen over moet maken”. Niets over de bestorming van het CNN hoofdkwartier. Foxnews heeft het over rellen en Trump die FU krijgt van een burger meester.

Deze sociale onrust is absoluut een gevaar voor de economie inde VS. En daar komen een aantal andere brandhaarden bij. Een sluimerend conflict tussen India en China, de escalerende handelsoorlog tussen de VS en China en Noord Korea die weer op het foute pad is. Een hele reeks risico’s.

Dus ik wacht nog even af met aankopen. Vooral voor de lange termijn. Intussen verbeter ik mijn technische analyse, zodat ik korte sprints kan maken om winst te nemen. Het is de tijd om het even rustig aan te doen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.