Beleggen tijdens Corona

Beleggen tijdens Corona

Beleggen tijdens Corona

Het zijn moeilijke tijden op de beurs, niets is voorspelbaar. Ik probeer toch wat structuur te vinden en daar na te handelen. Dit is mijn strategie en afweging.

Ik verwacht dat we nog een beurs val krijgen. Een correctie na het eerste herstel. De reden is dat veel experts dit verwachten en zij handelen hier na. We zien nu al de kering van de koersen. Waar eerst een stijging was aan het begin van de week en een daling aan het einde door mensen die winst nemen, is dit de afgelopen twee weken precies andersom.

Ik blijf dus bij Strategie I en IV. IV is extreem lang. Schommelingen in de koers maken dus niet zoveel uit. De koers is nu laag maar als je een horizon van 10 of 20 jaar hebt maakt dat niet zo uit. Dit zijn ook fondsen waar dividend wordt uitbetaald (zoals Shell).

De Strategie I zijn korte termijn-aankopen. Misschien voor een week. Ik vertrouw daarbij op de technische analyse. Dat is moeilijk omdat een volatiele beurs zich moeilijk laat voorspellen. Echter een korte sprint om winst te pakken is goed te doen.

In geval van twijfel koop ik op dit moment niet aan. Ik kan het risico niet nemen.

Speciaal voor de lange termijn is een goede afweging van belang. Neem nu Shell. Veel beleggers hebben Shell verlaten wegens de verlaging van de dividend. Toch is het nog steeds een mooi fonds wat vier keer per jaar dividend uitkeert. Bovendien is dit vanuit een bedrijfs- perspectief een goede keuze. Beter een lage termijn en dat Shell nog bestaat over 20 jaar dan over de kop gaan.

Om diezelfde reden heb ik gisteren afscheid genomen van Arcelormital. Dit gaat tegen mijn strategie in waarbij ik normaal bij verlies niet verkoop. En ondanks de “koop” adviezen. Moody had leningen van dit bedrijf de junk status gegeven. Het bedrijf kan hierdoor eigenlijk geen banklening krijgen. De reden, banken denken niet dat dit terug betaald gaat worden. Als compensatie ging het bedrijf meer aandelen uitgeven. De koers ging omlaag en mensen zagen dit als een koop optie wat weer tot een stijgende koers leidt. In mijn ogen is dit erg risicovol. Als de bank geen lening wil geven moet een belegger dat ook niet doen. In mijn ogen zal het truckje herhaald moeten worden tot het bedrijf weer goed draait of het failliet gaat. En dat brengt mij op het volgende.

Sectoren en hun toekomst

Er zijn honderden meningen over welke sectoren goed of slecht uit de crisis komen. Ik maak mijn eigen afweging. En daar zal ik echt wel eens naast zitten. Een eigen afweging is echter alles wat ik heb.

Ik ga ervan uit dat wij na deze crisis meer gaan thuiswerken. Veel bedrijven hebben nu geforceerd de beslissing genomen en ik merk om mij heen dat iedereen hier best tevreden over is. Het bespaard bedrijven kosten en geeft werknemers een betere privé – werk balans. De grootste verdedigers van fysieke vergaderingen zien nu ook de voordelen van Zoom, Teams en andere applicaties.

Grondstoffen

Deze zijn cyclisch, maar de waarde zit vast aan een fysiek product in de grond. Dit vergaat niet en gaat ook niet failliet. In mijn ogen een veilige lange termijn- belegging.

Consumenten artikelen

De vraag zal iets afnemen door ontslagen maar op de lange termijn hersteld zich dat weer. Echter, we gaan hier sneller de beweging van fysiek winkelen naar thuis winkelen zien. Mensen zien opeens de voordelen van je boodschappen thuis laten bezorgen. En in combinatie met meer thuiswerken kan dit ook prima. Dat betekend, goed voor sectoren als bol.com en Amazon, slecht voor fysieke winkels. Er zullen absoluut bedrijven omvallen in de crisis dus ik ben hier voorzichtig.

Energie

Een tijdelijke afname op de vraag naar benzine en kerosine. Maar de vraag naar elektriciteit en warmte verplaatst meer van bedrijven naar consumenten. Dat zal in totaal de consumptie omhoog brengen. Het is immer efficiënter om een groot bedrijf te verwarmen voor 500 medewerkers ipv 500 huizen. Ik zie herstel op de lange termijn en wellicht gaan we verplaatsingen zien naar meer groene energie. Een sector waarbij je geval voor geval moet bekijken of je erin wil stappen.

Industrie

De industrie gaat natuurlijk uit de crisis komen. De vraag is, welke bedrijven. Gok je op het juiste paard dan heb je straks een bedrijf wat opeens een stuk minder concurrentie heeft, terwijl de vraag weer is zoals voorheen. Maar dit is erg moeilijk te voorspellen. Ik vermoed dat er best veel bedrijven gaan omvallen. Dus ik blijf even weg uit deze sector.

Gezondheidszorg

Ja, dat is volgens mij een groei markt. Overheden willen niet nogmaals geconfronteerd worden met een tekort aan middelen. Het zijn vaak ook kritische sectoren, gesteund door de overheid. Echter wel goed het kaf van het koren scheiden.

Financial

Ik zie hier niet zoveel problemen. Natuurlijk, de faillissementen zullen banken raken. Maar de meeste banken zijn goed door de vorige crisis gekomen en hebben grotere buffers. Na de crisis zul je veel nieuwe bedrijven zien die in het gat willen stappen wat omgevallen bedrijven hebben achtergelaten. Dus ik verwacht eerste een dip en dan herstel.

IT

De vraag blijft en gaat goed samen met thuis werken. Echter de sector is op dit moment te duur geprijsd. Goede investering maar alleen na een correctie.

Communicatie

De vraag zal toenemen als er meer wordt thuisgewerkt. Maar of dit meer verkopen geeft ? Ik denk dat deze sector simpelweg stabiel blijft.

Gebouwen en bouw

Bedrijfspanden en winkelpanden lijken mij geen goede investering. Meer thuis werken en meer thuis bestellen maakt dit soort panden onaantrekkelijk. Ook is de huur vaak opgeschort om te voorkomen dat een huurden failliet gaat.

Hernieuwbare energie

Even wachten hier. Zeker toekomst. Echter de winst van deze bedrijven zit vreemd genoeg gekoppeld aan de olie prijs. Is olie duur dan wordt hernieuwbare energie aantrekkelijk. De olie is echter goedkoop nu. Veel start-ups in deze sector gaan het dus zwaar krijgen.

Luchtvaart en reizen

Gaan we nog reizen in de toekomst? Zeker wel. De vraag is met welke bedrijven. De toekomst van deze bedrijven is in de handen van de overheid. Namelijk in reis restricties, toekennen van reis vouchers, en financiële steun. We zien veel steun nu voor de traditionele luchtvaart maatschappijen. Dat maakt dat KLM bijvoorbeeld meer kans heeft dan Ryan Air. De vraag is hoelang die steun in stand blijft. De gemiste inkomsten worden ook niet later ingehaald (zoals je wel hebt bij consumenten elektronica en waarschijnlijk de industrie). Ik blijf hier zeker weg.

Zo, dit is mijn afweging. Misschien zit ik er helemaal naast. We gaan het zien.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.