Een maand later…

Een maand later…

Een maand later…

Het voelt misschien korter, maar we zijn ongeveer een maand na een van de grootste beursdalingen ooit.

Rond 18 Maart bereikte de AEX zijn dieptepunt. De daling was toen al aan het afzwakken. Op 19 Maart kocht ik nog een AEX ETF met de waarde onder de 400. Op dit moment staan we er beter voor, maar we zijn er nog niet.

Dit is de eerste keer dat mij dit overkomt. En met mij velen wellicht. Dit soort beursdalingen maak je maar een keer in de zoveel jaar mee. Laten we dat in ieder geval hopen. Ik heb wat dingen geprobeerd en het is een mooi moment om er op te reflecteren.

Niet verkopen

Dat was mijn mantra en met mij velen adviseurs. Was het een goed idee ?

In deze crisis wellicht niet. De beurs ging verschillende dagen en weken fors onderuit. Als ik bij de eerste felle daling had verkocht, en op 18 maart alles had terug gekocht had ik nu een hele mooie winst gehad.

Ik ben in principe voor vasthouden. Vaak omdat na een felle daling de fondsen binnen een paar maanden weer op het oude niveau zitten. Bijkopen doe ik wel vaak. Dit komt ook uit mijn ervaring dat dalingen van hele korte duur zijn. In dit geval is die periode langer.

Ik hield vast aan het idee dat als ik verkoop, verlies pak. Ik had het moeten zien als, als ik verkoop maak ik meer kans op een mooie winst. Stof tot nadenken.

Korte termijn of lange termijn winsten

Als je dan instapt op een laag niveau moet je bepalen wanneer je verkoopt. Ik heb op twee benen gestaan (en doe dat ook nog). De lange termijn klinkt aanlokkelijk. Als de AEX nu op 399 staat en over een jaar op 600 dan heb je een fantastische winst gemaakt. Toch realiseerde ik mij snel dat de korte termijn vaak beter is. ZO verkocht ik AEX op 31 Maart op 481 en kocht ik AEX een dag later op 466. Dit fonds staat in de DEGIRO corelist dus betaal ik per transactie per maand geen kosten. Door deze mutatie sta ik virtueel nu op de zelfde winst als dat ik origineel had gekocht op 384.

Ik verkocht Philips met een mooie winst. Jammer dat deze later meer stege maar hij had net zo goed kunnen dalen. Met het vrijgekomen budget kocht ik Shell wat heel laag stond. Hoppen van fonds naar fonds maakt het denk ik uiteindelijk mogelijk om meer winst te maken.

Goud en zilver

Ik heb een reeks goud en zilver mijn aandelen via de beursman (publiceer ik niet). Ik kocht in de diepte van de crisis wel bij. Veel staan inmiddels net onder of net boven hun pre-corona waarde. Dat was een goede investering.

Olie

De problemen met olie zijn nog niet over. Maar bijkopen op de bodem was goed. Sommige mensen claimen dat we na Corona in een bijna olie-vrije maatschappij gaan leven. Mocht dat zo zijn dan was het mijn investering waard, maar ik geloof er niet veel van. Olie is nodig. Als wij met heel de wereld de economie gaan opstarten gaan we olie nodig hebben.

Voordat olie weer op een mooie prijs zit gaan we nog wel wat dalen door. Er wordt een spel gespeeld met in mijn ogen als doel om concurrentie uit te schakelen. Verschillende schalieolie producenten zijn als failliet. Na deze crisis is er minder productie en gaat de prijs weer omhoog.

Waar sta ik nu ?

Nou, nog op verlies. Virtueel dan. Mijn ongerealiseerde verlies is groter dan mijn gerealiseerde winst. Dat doet pijn. Wel is dat verlies in een maand tijd vier keer zo klein geworden. Dus ik heb goede hoop. Ik geef zeker niet op.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.