Hoe kies je een online broker?

Hoe kies je een online broker?

Hoe kies je een online broker?

Je hebt besloten om te gaan beleggen en bent nu op zoek naar een online broker. Dat is nog een flinke opgave, want het aanbod is groot (ruim 26 aanbieders) en er zijn verschillende zaken om rekening mee te houden.

Een gastblog van BrokerTarieven.nl

Om te beginnen woedt er een prijzenslag onder de drie grootste online brokers die Nederland kent; Binck, DeGiro en Lynx. Alle drie de partijen zitten niet stil als het aankomt op hun tarieven. Onlangs heeft Binck een vaste fee per maand ingevoerd, DeGiro verhoogde de tarieven in verband met de MiFID II-regelgeving en Lynx verlaagde zijn tarieven, maar voerde net als Binck een fee in voor de belegger die weinig actief is. Dit resulteerde in DeGiro die hun tariefswijziging ongedaan maakt om zodoende de goedkoopste te blijven. Lynx verlaagde als reactie hierop hun tarieven nog verder.

Zoals je ziet, het uitzoeken van een geschikte online broker is nog niet zo snel gedaan. In bovenstaande voorbeeld kijken we overigens enkel nog maar naar de tarieven. Laten we eens kijken welke criteria er nog meer zijn waar rekening mee gehouden dient te worden.

Online broker kiezen: criteria om op te letten.

Goedkoop is duurkoop

Zodra je kosten van online brokers gaat vergelijken is het handig om te letten op lage kosten of zelfs gratis beleggen. Dit kan namelijk een vertekend beeld geven. Hoe actief je wilt gaan handelen en in welke producten bepaalt hoeveel transactiekosten je kwijt gaat zijn. Ook handig om te weten: de kosten kunnen per product en zelfs binnen een productcategorie afwijken, houd daar rekening mee. De afgelopen jaren werden transactiekosten steeds lager, maar zien we meer en meer een vaste fee – de zogeheten service fee. Voor passieve beleggers is het raadzaam om hier rekening mee te houden, want de service fee is doorgaans hoger dan de transactiekosten. Dus zelfs als je weinig handelt ben je vaste kosten kwijt. Kijk daarom altijd goed naar het verdienmodel van de online broker, beleggen is namelijk nooit gratis.

Rekening houden met overige kosten

Kijk overigens niet alleen naar de transactiekosten en service fee. Er komen ook andere kosten aan te pas. De online broker met de laagste transactiekosten hoeft dus niet de goedkoopste te zijn, ondanks dat ze zich daar wel mee profileren. Er zijn bijvoorbeeld brokers die inactiviteitskosten rekenen als je een periode lang geen transacties doet. Andere overige kosten zijn:

  • Dividenduitkering
  • Kosten bij uitoefenen van opties
  • Overboekingskosten

Tools en handelsmogelijkheden

Om een goede keuze te maken is het handig om naar het handelsplatform van de online broker te kijken. Hier zul je namelijk de benodigde financiële informatie vinden, analyses uitvoeren en orders plaatsen. De meeste online brokers bieden technische analyse en fundamentele analyse. Anderen bieden ook gehele leeromgevingen aan. Zeker voor beginnend beleggers kan dat handig zijn.

Daarbij is het ook van belang om te kijken in welke producten je wilt gaan beleggen. Beleggen in Nederlandse fondsen en aandelen kan bij vrijwel elke online broker. Maar wil je beleggen in opties of op buitenlandse beurzen, dan wordt het aanbod al iets kleiner. Het is dus handig dat je voor jezelf een lijst maakt met welke producten en beurzen je nodig gaat hebben, zodat je dit mee kunt nemen in jouw broker keuze.

Effecten uitlenen

Sommige online brokers lenen jouw effecten uit, we noemen dit securities lending. Dit moet dan overigens wel in de algemene voorwaarden zijn opgenomen. Als belegger loop je dan het risico om je geld kwijt te raken als de partij aan wie de broker uitleent failliet gaat. Online brokers die gebruik maken van securities lending rekenen vaak lagere kosten, omdat ze via het uitlenen van effecten extra rendement kunnen maken. Dit lijkt dus aantrekkelijk, maar het kan ook mis gaan.

Gelukkig laten de meeste online brokers die aan securities lending doen je zelf kiezen of je jouw effecten wel of niet wilt laten uitlenen. In sommige gevallen kun je overigens wel meedelen in de winst die het uitlenen oplevert.

Aanbod van online brokers

Voordat je de beste online broker voor jouw situatie kunt zoeken moet je dus goed voor ogen hebben wat bij jou past. Je moet weten hoe je gaat beleggen en wat daarbij je wensen zijn. Heb je dat helder, dan is het mogelijk om de diverse online brokers te vergelijken.

In Nederland kunnen beleggers kiezen uit verschillende online brokers. De zoektocht naar de beste of goedkoopste broker kan tijdrovend zijn. Bovendien is geen enkele broker áltijd de goedkoopste. De tarieven van brokers zijn vaak lastig te vergelijken, daarom heeft BrokerTarieven een handige vergelijker zodat je binnen 3 stappen een geschikte broker voor jouw doeleinden kunt vinden.

Dit is een gastartikel van BrokerTarieven.nl. Op de website van BrokerTarieven vindt je een tool om de diverse tarieven van online brokers te vergelijken. Vind de goedkoopste broker voor online beleggen in drie eenvoudige stappen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.