Wat zijn futures en hoe werken ze?

Wat zijn futures en hoe werken ze?

Wat zijn futures en hoe werken ze?

Waarom zou je beleggen in futures, wat zijn de voordelen en voor wie zijn ze geschikt?  Wil jij gaan beleggen in futures, lees dan eerst dit artikel.

Een gastblog van debeleggersgids.be.

Een future is een termijncontract waarbij een koper en verkoper van tevoren een prijs en tijdstip vaststellen waartegen een onderliggend financieel product wordt geleverd. Een future is een zogeheten derivaat (afgeleid product), een future ontleent zijn waarde aan de prijs van een ander product.

Futures zijn beschikbaar voor verschillende financiële producten, zoals staatsobligaties, maar ook voor grondstoffen, zoals goud en olie. De koper gaat rekenen op een specifieke wijziging (stijging of daling) van de onderliggende waarde om zo een bepaald voordeel te krijgen. Futures zijn daarom enorm geschikt om hoge rendementen te behalen, maar niet zonder de risico.

Let op: Futures zijn risicovolle producten en vereisen kennis, beleggingservaring en een hoge risicoacceptatie.

Rule #1: Don’t lose money.
Rule #2: Don’t forget Rule #1.

Warren Buffett

Hefboomwerking

Een future heeft een zogenaamde hefboomwerking. Aan de hand van deze hefboom kan je met een beperkte margin beleggen in de totale waarde van het onderliggend aandeel, valuta of index. De margin geeft de tegenpartij de waarborg dat jij jouw verplichtingen als belegger ook nadien zonder twijfel gaat nakomen. Dankzij de hefboomwerking van de future zijn grote winsten te behalen, indien de markt in de gunstige richting verloopt. Hoge rendementsniveaus zijn het doel van beleggen in futures.

Echter, als je veel geld kunt verdienen kun je ook veel geld verliezen. Beleggen in futures wordt vooral aangeraden voor ervaren beleggers. Zij kunnen inspelen op de markt aan de hand van de hefboomwerking om het eigen risico te beperken of winsten te vergroten.

In many ways, the stock market is like the weather in that if you don’t like the current conditions all you have to do is wait a while

Low Simpson

Een voorbeeld:
De normale SPX future op de S&P 500 heeft een hefboom van 250. Indien je 1 future contract koopt op de S&P 500 op een prijs van 2900, dan krijg je hierdoor een positie van 2900 x 250 = $725.000 in de markt. Een beweging van 1% (29 punten) heeft dus een effect van ruim $7.250 op jouw positie.
Het moge duidelijk zijn, beleggen in futures is met name weggelegd voor de ervaren belegger.

Voordelen van futures

  • Eenvoudig beleggen in indices, obligaties en grondstoffen
  • Handel gaat 23 uur per dag door, 5 dagen in de week. Doordat de handel vrijwel continue doorgaat kun je jouw positie beschermen met een stoploss.
  • Futures zijn een handige mogelijkheid om te hedgen. Je kunt jezelf afdekken van een financieel risico door middel van een andere investering.
  • De hefboom maakt het mogelijk om grote winsten binnen te slepen.

Nadelen van futures

  • Door de hefboomwerking kun je veel geld verliezen als je onervaren bent.
  • Je kunt meer geld verliezen dan je inlegt.
  • Het is aan te raden om jouw posities nauwlettend in de gaten te houden, dit kost veel tijd.

When it comes to investing, we want our money to grow with the highest rates of return, and the lowest risk possible. While there are no shortcuts to getting rich, there are smart ways to go about it.

Phil Town

Voor welke belegger zijn futures interessant?

Futures zijn erg aantrekkelijk vanwege de hogere winsten die behaalt kunnen worden. Maar er is ook een keerzijde. Het zijn risicovolle producten die veel kennis en ervaring vereisen. Futures zijn daarom met name geschikt voor actieve, ervaren handelaren. Wil je gaan beleggen in futures, laat je dan van tevoren goed informeren over de werking en risico’s van deze financiële instrumenten.

Dit is een gastartikel van debeleggersgids.be. Hier lees je helder en begrijpelijk over de kansen die beleggen kan bieden: in financiële producten, in vastgoed, alternatieve beleggingen en overige geldzaken. Beleggersgids verschaft informatie over verschillende vormen van beleggen en investeren met nieuws, opinies, kennis en inspiratie met uitgebreide artikels.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.