Het Coronavirus

Het Coronavirus

Het Coronavirus

Je komt er niet onderuit om het er toch over te hebben. Het corona virus.

Bijna al het beursnieuws gaat er over. De nos heeft een liveblog. De een ziet het einde van de wereld al bijna. De ander geeft fijten. Vandaag komt de WHO bij elkaar om te zien of een pandemie moet worden uitgeroepen.

Natuurlijk gaan de beurzen hierop reageren. Je ziet ze vandaag al aardig onderuit gaan. Dit komt door onzekerheid. Beleggers houden hier niet van. Ook heeft het virus een behoorlijk impact op de economie.

Persoonlijk denk ik dat de impact wel mee gaat vallen. Laat ik duidelijk zijn, ik ben geen dokter en geen expert. Maar ik kan wel naar statistieken kijken. En ik deel mijn beweegredenen hier op dit blog. En laten we hopen dat bik gelijk heb 🙂

Toename besmettingen valt mee

Het aantal besmettingen loopt elke dag op. We zitten nu op ongeveer 7.500. Dat is behoorlijk als je er vanuit gaat dat we twee weken geleden het nog over tientallen hadden. Nu zul je bij een uitbraak zien dat mensen elkaar besmetten. Een epidemie loopt dus niet lineair. Het is niet zo dat als ik vandaag 2 mensen ziek heb, dat er morgen 3 zijn en overmorgen 4. Dat verwachten we wel en daarom schrikken we van de cijfers. Maar je mag verwachten dat twee mensen 2 andere besmetten en zo verder. Dan zie je een trend van 2, 4, 8, etc… Daarom is het veel interessanter om naar de percentuele toename te kijken. Ik zette het in een grafiekje (overigens is het krijgen van betrouwbare historische informatie best moeilijk. Ik gebruikte cijfers uit china van wikipedia.).

De oranje lijn laat het percentage toename per dag zien. De grijze per twee dagen (om pieken een beetje af te vlakken). De stippellijn is de trendlijn. Wat we zien is een trend omlaag. Dat kan er op wijzen dat China de besmettingen onder controle krijgt. Reken een incubatietijd van 10 dagen dan zou je juist een stijging na 17 Januari moeten zien. Nu zullen er vast veel meer geïnfecteerden zijn die niet worden meegeteld. Mensen die niet naar de dokter gaan. Aan de andere kant, als ze ernstige symptomen krijgen gaan ze echt wel naar een ziekenhuis.

Dodelijkheid valt mee

Elke dode is er een te veel, maar het aantal doden lijkt mee te vallen. 170 in totaal nu. En Wuhan alleen heeft 11 miljoen inwoners. In Nederland vielen door het griepvirus twee jaar geleden 9000 doden.

Blauw: 1-daagse toename, Groen: 2-daagse toename.

Ook zijn alle doden op dit moment in China. En veel van hen zijn vermoedelijk besmet op de beruchte markt in Wuhan. Ik vraag me dan ook af of de dier op mens besmetting dodelijker is dan de mens op mens besmetting. Virussen muteren en het kan zijn dan de dodelijkheid afzwakt. Nogmaals ik ben geen expert. Een andere oorzaak kan zijn dat medisch specialisten nu betere zorg kunnen leveren en dat dit bijdraagt tot ene verdere daling van doden.

Ook zijn er geen doden in het buitenland gevallen. Door het klein aantal besmettingen is er natuurlijk veel betere hulp in deze landen.

China geeft aan dat de top snel bereikt wordt

Namelijk in 10 dagen naar dinsdag. Dat is 7 februari. Dat is een ander beeld dan wat we eerder zagen. Hier werd aangegeven dat het virus niet kan worden gestopt. China heeft duidelijk effectief ingegrepen en de uitbraak onder controle gekregen.

Als dit allemaal klopt gaan we slecht nieuws zien tot volgende week vrijdag. Dan gaan we verbeteringen zien.

Het is altijd moeilijk een koop moment te bepalen, maar ik gok dat dit dus ergens volgende week woensdag is.

We wachten (en hopen) af.

1 reactie tot nu toe

Moment gemist | Belegging Blog Geplaatst op9:24 am - feb 8, 2020

[…] schreef hierover vorige week. Het moment dat we het laagste punt zouden bereiken. Het moment waar ik kon […]

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.