Libie en olie

Libie en olie

Libie en olie

De olieprijs gaat weer omhoog. Nadat mijn olie aandelen lang onder water hebben gestaan sta ik nu weer break-even. Het is verleidelijk om ze dan te verkopen maar ik besluit om nog te wachten.

De olieprijs is de afgelopen tijd gestegen om de volgende redenen. Het ingrijpen van de Opec. De verloren interesse van Trump. Problemen in Venezuela en nu de problemen in Libie.

In Libië is een strijdheer onderweg naar Tripoli om deze in te nemen. In Tripoli zit de door de VN gesteunde regering. Deze heeft een tegenaanval aangekondigd. We krijgen in Nederland niet zoveel nieuws over en het is daarom moeilijk een inschatting te maken wat er gaande is. Loopt dit met een sisser af of gaat het nog even aanhouden ?

Ik denk het laatste. De reden is dat de strijd in Libië een reflectie is van de koude oorlog van het midden oosten. Veel mensen zijn bekend met de strijd tussen Saudi Arabië en Iran. Maar er is een andere partij die zich roert in het midden oosten. De as Turkije – Qatar.

Deze strijd komt terug in veel landen waar de Arabische lente tot conflict leid. Bijvoorbeeld Egypte. Deze kreeg eerst een door Turkije gesteunde moslim broederschap regering, en heeft na een coup een door Saudi Arabië gesteunde regering. Ook in Syrië hebben beide partijen meegevochten. Turkije heeft zijn proxies in Noord Syrië. Saudi Arabië steunde het Syrische vrije leger. Inmiddels bestaat de alliantie die Saudi Arabië heeft gecreëerd met oa de Verenigde Arabische Emiraten, Oman, Egypte en Bahrein. Deze hebben allemaal diplomatieke contacten met Qatar verbroken.

Nu terug naar Libië. Dit land behoorde nooit tot een van deze partijen maar was meer op Afrika georiënteerd. Niet langer. De krijgsheer die naar Tripoli optrekt ? Wordt gesteund door Saudi Arabië, Egypte en de Verenigde Arabische Emiraten ? En de huidige regering ? Door Turkije en Qatar.

Dat lijkt dus een escalatie te zijn van het conflict, en conflict in het midden oosten drijft de olie prijs.

Dus blijf ik nog even vasthouden aan mijn olie aandelen….

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.