Luchtbellen op de beurs?

Luchtbellen op de beurs?

Luchtbellen op de beurs?

We hebben net een turbulente week achter ons gelaten. Chaos rondom de brexit. Beurzen die dalen en stijgen en dalen en dan weer stijgen. De AEX is vrijdag op een mooie hoogte gesloten. Maar is het een luchtbel?

Wel, ten eerste, dit is mijn analyse van de situatie. En ik ben geen expert en kan er helemaal naast zitten. Maar dit is wat ik zie:

De week begon in chaos rondom de brexit en de afwijzing van May’s voorstel. De beurzen reageerde hier niet veel op. Ze bleven horizontaal bewegen nadat ze vorige week gedaald waren. Dit werd uitgelegd dat beleggers zich helemaal niet meer zo op de brexit focussen. Een goede afloop zat namelijk volgens velen al in de koers.

Dat is in mijn ogen een grote gok.

Ik zie de situatie als volgt. Gaan we de brexit in met een verdrag dan blijven de koersen gelijk. Dat is wat iedereen de afgelopen twee jaar heeft verwacht. Krijgen we een no-Brexit dan gaan de koersen omlaag. Komt er uitstel, verkiezingen, misschien geen brexit dan gaan de koersen omhoog.

Donderdag, en vooral vrijdag gingen de koersen omhoog. Dit was in mijn ogen een reactie op de afwijzing van no-deal en het verzoek om verlenging van de brexit onderhandeling periode. Dit werd gezien als een verkleinde kans op een no-brexit. Dat is in mijn ogen een grote gok.

De kans op aanname van May’s verdrag is namelijk bijna nihil.

De kans op aanname van May’s verdrag is namelijk bijna nihil. Ze gaat het nog een derde keer proberen en dat gaat ook falen. Ze is het vertrouwen van haar partij al lang kwijt. Die poging brengt ons vervolgens weer een week dichter bij 29 maart. Verlenging vereist instemming van de 27 EU landen. En dat is nooit zeker. En het uitstel wordt gevraagd na de derde stemming. Dus de kans op een overeenkomst is heel klein. De EU ziet dit namelijk ook en een uitstel is alleen maar een uitstel van de zelfde chaos. Over een paar maanden zijn we weer op hetzelfde punt. En dan?

Ik zie dan ook twee uitkomsten. Er komt een harde brexit op de 29e. En koersen gaan dan hard onderuit. Of de situatie in de Britse politiek veranderd enorm voor de 29e. Bijvoorbeeld, een verandering van de strategie, aftreden van May of iets soortgelijks. Dan krijgen we uitstel.

Beleggers verwachten dat laatste. En dan gaan de koersen hard omhoog. Dus ze zetten nu snel in. En dat liet de koersen omhoog gaan de afgelopen dagen. Gaat dit echter mis dan gaan we koersen zien die snel onderuit gaan. Het zou zelfs kunnen leiden tot een recessie omdat een harde brexit grote economische gevolgen heeft.

En misschien zit ik er wel helemaal naast.

Ik durf die gok niet aan. En blijf dus even weg van investeren in Europese fondsen. Ik hoop dat bij goed nieuws mijn bestaande fondsen meeliften. Bij slecht nieuws verwacht ik een positief effect op edelmetalen.

En misschien zit ik er wel helemaal naast. De komende dagen gaan we het zien….

1 reactie tot nu toe

Brexit drama | Belegging Blog Geplaatst op11:21 am - mrt 20, 2019

[…] zoals voorspeld zitten we nog steeds in het Brexit drama. En geen vooruitzichten wanneer en of dit snel wordt […]

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.