Als een bange kat

Als een bange kat

Als een bange kat

Soms doen beleggers mij denken aan mijn kat. Ik heb er twee maar een van de twee is een speciaal geval. Hij kan heel rustig en tevreden zijn, ligt lekker op de bank te spinnen. En dan opeens, als je bijvoorbeeld een la dicht doet of een glas neerzet reageert hij alsof het einde van de wereld is aangebroken. Hij slaat om zich heen en rent in paniek door het huis. En een beetje zoals in een tekenfilm begint ie te rennen, maar door onze gladde vloer en mijn kat’s niet geringe omvang, komt hij in het begin niet vooruit, om vervolgens gelanceerd te worden. Hij gooit zijn voerbak om, vliegt in volle vaart naar de deur, raakt in paniek omdat daar mijn vrouw staat, draait om en knalt dan tegen de tafelpoot, schrikt daar weer van en vlucht vervolgens onder de bank om op adem te komen.


Hij slaat om zich heen en rent in paniek door het huis.
Hij slaat om zich heen en rent in paniek door het huis.

Daar doen beleggers mij dus aan denken. We hadden de slechtste maand December sinds de jaren 30, koersen gaan steeds maar omlaag. En de redenen zijn niet heel speciaal. Ja, we krijgen een Brexit, maar dat wisten we al 2 jaar. Ja de Amerikaanse overheid zit op slot, maar de gevolgen voor ons blijven beperkt tot het langer wachten op de economische cijfers. Ja, er is een handelsoorlog, maar die is niet erger dan drie maanden geleden. Ja, we hebben Trump, maar die zit er ook al weer een jaar of twee. Ja, de economische groei loopt iets terug, maar ook dat was te verwachten. Ja, de rente in Amerika is een kwart procent verhoogd, maar dat was geheel volgens verwachting. Ik kan zo nog wel even doorgaan.

En vandaag gingen de koersen wederom omlaag. Waarom ? Een Amerikaanse minister belt met banken of ze genoeg geld in kas hebben. Ja, zeggen de banken. En als mijn kat is er opeens totale paniek.
“Had dat dan niet zo kunnen zijn ?”
– “Ja, maar alles is goed. Bent u nu gerustgesteld ?”
“Daar had ik nog helemaal niet aan gedacht !!! Verkopen die aandelen !!!”

Nog zo iets. Die verhoging van de rente in de VS, waar de koersen op daalden. Die wil Trump niet. Trump suggereert dan ook dat de hoofd van de Amerikaanse bank zijn baan niet zeker is. Dat zou kunnen betekenen dat deze wordt vervangen door iemand die de rente niet verhoogd. Of er gebeurd helemaal niets. Denk je dat dat goed nieuws is ? Nee! Koersen onderuit.

Laten we het maar even laten voor wat het is en hopen betere beurstijden en kalmere hoofden volgend jaar.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.