Lessen van een half jaar beleggen

Lessen van een half jaar beleggen

Deze maand ben ik precies een half jaar aan het beleggen. Mooi om eens te reflecteren aan de verwachtingen die ik had voordat ik begon. Een aantal missconcepties over beleggen op een rij.

Een beetje een flauw antwoord, ik weet het

Beleggen is alleen zinvol als je veel geld hebt.

Conclusie: wat is veel ?
Een beetje een flauw antwoord, ik weet het. Zover ik nu kan zien is het zinvol om ongeveer 3000 euro te hebben die je kunt beleggen. Dat is dus 3000 euro die je een jaar lang waarschijnlijk voor niets anders nodig hebt. Is dat veel ? Niet iedereen zal zomaar 3000 euro beschikbaar hebben. Het is wel een lager bedrag dan ik oorspronkelijk dacht. Wel wordt beleggen voordeliger als je meer te besteden hebt. Overigens is het wel degelijk mogelijk om met minder geld te beleggen. DeGiro kent bijvoorbeeld geen minimale inleg.

Beleggen kost veel tijd.

Conclusie: onjuist
Dat valt dus reuze mee. Het is niet nodig om al het bedrijfs-nieuws te lezen en constant te reageren op koersdalingen en stijgingen. De software van de broker kan je transacties automatiseren. Dus automatisch verkopen of kopen als een bepaalde koers wordt behaald. En er zijn een hoop websites beschikbaar die beurs informatie begrijpbaar aanbieden. Denk bijvoorbeeld eens aan rtlz.nl.

Het juist voorspellen van de koers is dermate ingewikkeld dat het de energie die je erin steekt niet waard is.

Mijn ervaring tot nu toe 😉

Beleggen is ingewikkeld.

Conclusie: onjuist, maar….
Met mijn ervaring tot nu denk ik dat het juist voorspellen van de koers dermate ingewikkeld is dat het de energie die je erin steekt niet waard is. De reden, de koers is meer gebaseerd op emotie dan op feiten. Stel, Philips komt met prachtige cijfers. je denkt: koers omhoog. Dat hoeft helemaal niet. Als andere beleggers al hadden gedacht dat de cijfers goed waren dan kan het zelfs een tegenvaller kunnen zijn en gaat de koers omlaag. Voorspelk dat maar eens
Maar in praktijk is dat ook helemaal niet nodig. Je kunt een prima rendement halen door simpelweg te kopen en geduldig te zijn. Een mooi voorbeeld zag ik op rtlz.nl waar als je de AEX ETF had gekocht op de piek voor de crisis in 2007 je na ongeveer 4 jaar weer je inleg terug had gehad. Ondanks dat de koers van de AEX nog onder het niveau van 2007 zat. Ook is het mogelijk om je in te kopen bij een ervaren kopen en simpelweg zijn aan en verkopen te kopiëren.

Beleggen is saai

Conclusie: onjuist
Ik moet eerlijk zeggen, de beurs is nooit saai. Elke dag spanning of de beurs omlaag of omhoog gaat. En er is niets leuker dan bij een stijgende beurs je geld elke paar seconde meer waard te zien worden.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.