Beleggen, in wat….

Beleggen, in wat….

Zo ik ga beleggen (zie so it begins…) maar in wat ? Mijn keuze viel al snel op trackers. Of zoals ik ondervond door een paar uur googlen ETF’s. 

ETF’s zijn pakketten van aandelen. Bijvoorbeeld, een AEX ETF bevat alle aandelen die je in de AEX vindt, en in de zelfde verhouding. De waarde van je ETF volgt dus de AEX vrij nauwkeurig. Dit heeft een aantal voordelen.

De AEX gaat niet failliet. Wel, het kan natuurlijk, maar als dat gebeurd heb je hele andere problemen dan de waarde van je aandeel.

Beperkt risico

De AEX gaat niet failliet. Wel, het kan natuurlijk, maar als dat gebeurd heb je hele andere problemen dan de waarde van je aandeel. Dit komt omdat de AEX verschillende bedrijven bevat in verschillende branches. Je spreid dus het risico. Verwacht geen grote winsten met de meeste trackers, maar daar staat tegenover ook geen grote verliezen. Bovendien zijn veel ETF’s cyclisch. Ze gaan omhoog en omlaag over een bepaalde periode.

Lage kosten

De samensteller van een ETF rekent natuurlijk kosten. Maar die zijn over het algemeen erg laag. Reden, het vereist niet veel werk en kennis. De kosten zitten in de koers dus je krijg gen rekening aan het einde van het jaar. Je ziet meteen wat de waarde is.

Lage instap

Stel je besluit zelf alle aandelen in de AEX te kopen. Dan heb je wel wat geld nodig. Een aandeel kost al snel zo’n 50 euro per stuk. Een ETF ook. Dus voor 50 euro beleg je al in alle bedrijven. Stel de beheerder van mijn fonds had 50 euro ingezet op een AEX ETF op 1 januari 2017, dan was deze 1 januari 2018 € 65,50 waard geweest. Niet slecht. Natuurlijk had ik dat op 1 januari 2018 gedaan dan was de waarde nu zo’n € 45 geweest. De beurs kan ook omlaag. Aan de andere kant is er vertrouwen dat de index altijd op enig punt zijn oude piek weer haalt.

Veel keuze

 Er zijn ETF’s in alle mogelijke sectoren die je kunt voorstellen. Andere beurzen, grondstoffen, IT, olie, etc.. Wil je dus beleggen in de olie sector dan kan dit zonder eerst te verdiepen in de achtergrond van 50 verschillende olie maatschappijen. Je pakt de gok dat als de olie prijs omhoog gaat de olie industrie gemiddeld winst maakt.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.