ChatGPT – vervolg

ChatGPT – vervolg

ChatGPT – vervolg

Gaat ChatGPT de wereld overnemen? Onze banen vervangen? Slechte dingen doen? We moeten het er toch weer over hebben.

Want de experts duiken over elkaar heen om de wereld te waarschuwen met allerlei voorbeelden. En als iemand die in AI werkt stoort mij dat. Dus maak ik gebruik om ChatGPT te proberen uit te leggen en te duiden. Want dat het deel van onze wereld is geworden mag duidelijk zijn.

Zoals ik eerder aangaf, zie ik ChatGPT geen zoekmachines vervangen. Dit zou economisch een stomme zet zijn. Ik zie wel heel veel andere toepassingen voor dit soort AI’s. En ik denk dat bedrijven die dit negeren waarschijnlijk de V&D’s van de toekomst zijn. AI is hier en gaat niet meer weg.

Voordat ik verder uitweidt, wil ik het hebben over de Turing test

De Turing Test is een test ontworpen om de mate van intelligentie te meten die een machine kan vertonen door middel van natuurlijke taal conversatie, en deze te vergelijken met die van een mens. Als de menselijke gesprekspartner niet kan onderscheiden of hij met een machine of een mens praat, wordt de test als geslaagd beschouwd.

De afgelopen weken zijn er diverse enge voorbeelden naar voren gekomen over ChatGPT. Zo zou het de pc van een gebruiker hebben overgenomen. Of bewust hebben gelogen. De fout die hierbij wordt gemaakt is dat ChatGPT een drijfveer wordt toegeschreven. Het liegt met een reden.

Echter, ChatGPT heeft geen drijfveer. Mensen hebben dit. En als programmeur word ik wel enthousiast omdat dit wellicht betekend dat het de Turing Test doorstaat.

Hoe werkt het dan wel?

ChatGPT voorspelt het volgende woord in een zin. Niet meer en niet minder. Het begint met een woord en maakt een lijstje van woorden die hierop kunnen volgen en berekend de kans hierop. De ChatGPT api geeft dit mooi weer en is een mooi inkijkje in het brein van het systeem. Ik vroeg hier bijvoorbeeld iets over de wereld te vertellen. In het Engels want dat werkt nog steeds het beste.

De API maakt dit zichtbaar. Ik kan op een woord klikken en aangeven wat het lijstje van woorden was, en de kans.

De AI gaat dus stap voor stap door het proces heen. In het voorbeeld hierboven is de tekst mijn vraag en de start van het antwoord. Dus “Tell me about the world. The’. Het schat vervolgens dat de kans dat het volgende woord ‘world’ is op 99.68% en kiest het. Dan wordt de tekst “Tell me about the world. The world’. en kies voor ‘is’, en zo door.

Maar dat maakt voor droge tekst. Dus ChatGPT besluit soms om een woord te nemen wat niet voor de hand ligt. Het doet dat bijvoorbeeld in het volgende voorbeeld.

Je ziet, het zou kunnen kiezen voor ‘large’. De zin ‘The world is a large..’ zou wellicht uiteindelijk tot een heel andere tekst leiden. Het systeem doet dit slim. Het zou ook kunnen kiezen voor ‘planet’. De zin ‘The world is a planet…’ zou weer tot een andere tekst leiden.

Dit systeem maakt de tekst speels en steeds anders. Het komt natuurlijker over dan je assistent op je GSM. Het kan ook voor controverses leiden. Laten we kijken naar het volgende voorbeeld.

Het vertelt mij nu dat er 195 landen in de wereld zijn. Eigenlijk wil het systeem over de zeven continenten praten, maar neemt hier een zijspoor. Het negeert ook een ander getal. 196. Een getal wat blijkbaar waarschijnlijker is dan 195. Nu ben je vast aan het Googlen wie gelijk heeft. Ik deed dat ook.

Er zijn 193 landen bij de VN en 2 observerende landen. Dat brengt ons op 195. Echter, Taiwan wordt door veel mensen gezien als het 196e land. En Kosovo de 197e. Wow, dat zijn toch onderwerpen waar je je handen niet aan wil branden. Maar het systeem doet dit hier wel. En puur per ongeluk. Want het aantal landen staat volledig open ter discussie. Immers wat is een land?

Een fout in een computer zou iedereen vergeven, maar we zien ChatGPT nu als een persoon. En dat geeft emoties. Wat is de beweegreden om 195 te zeggen en niet 196? Zijn er duistere motieven? Nee, natuurlijk niet. Het is puur toeval.

Overigens kunnen we ChatGPT ook vertellen om niet creatief te zijn.

Wow, nog steeds 195 landen. En het is nu de grootste kans. Hoe kan dat? Daar komt het tweede truckje van ChatGPT kijken. Het onthoudt mijn vorige tekst en neemt dit mee in zijn kans berekening. Zo wordt het antwoord consistent. Maar ook het woordje ‘over’ net voor 195 triggert dit. Het speelt veilig nu. Neemt het laagste getal.

De API geeft een mooi inkijkje in het systeem en wat het zo magisch laat lijken.

Api’s als ChatGPT zullen in mijn ogen blijven en alleen maar verbeteren. Ik zie ze niet snel banen (of de wereld) overnemen. Het gaat wel banen veranderen. ChatGPT gaat de hulp worden bij werk. Dit laat medewerkers focussen op complexere vraagstukken of simpelweg sneller produceren.

Ook kunnen we een boom zien in bedrijven die implementaties van ChatGPT gaan uitbrengen. De laag toegankelijke en betaalbare API van openai laat dit toe. Veel meer dan als Google of Microsoft dit gecontroleerd op zijn eigen services had uitgebracht. We gaan interessante tijden tegemoet.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.