Gaat Duitsland tanks leveren aan Oekraïne?

Gaat Duitsland tanks leveren aan Oekraïne?

Gaat Duitsland tanks leveren aan Oekraïne?

Ook deze week kwam deze discussie naar voren. Gaat Duitsland Leopard-II tanks leveren aan Oekraïne. Tot nu toe lijkt dit niet zo te zijn.

In mijn optiek is dit niet om de redenen die je nu hoort. Het overschrijden van Russische rode lijnen. Want laten we eerlijk zijn, die rode lijn ligt inmiddels ver achter ons. Nee, het leveren van wapens heeft een andere risico.

Voor de oorlog in Oekraïne hadden de meeste mensen nog niet van de HIMARS gehoord. Dit stuk moderne Amerikaanse artillerie werd echter door de Oekraïners succesvol gebruikt voor het uitschakelen van Russische wapendepots en commando centra. Dat is in mijn ogen niet alleen het wapen debet aan, maar meer de inzet. Dit past helemaal in de Amerikaanse strategie. Waar de Russen heel veel artillerie gebruiken om direct aanvallen op vijandige troepen uit te voeren doen de Amerikanen dat veel preciezer.

Het resultaat was door. Diverse landen willen de HIMARS ook. Je kunt er vanuit gaan dat het bestelboekje van de leverancier de komende 10 jaar is gevuld.

Anders kan het ook lopen. Neem nu de “Nederlandse YPR-765”. Deze vormde jaren lang de kern van onze landmacht. We duizenden. Letterlijk. Na de Koude Oorlog wilde we ervanaf. Ze werden o.a. aan Egypte en Jordanië verkocht. Onze eigen voertuigen werden vervangen. Nederland had nog een onbekend aantal, en deze gingen naar Oekraïne. In onbekende aantallen, maar vermoedelijk best wel veel. Gelukkig dat we ze niet meer willen verkopen, want Google de YPR-765 eens en je vindt de ene naar de andere uitgeschakelde YPR. De Russen noemen hem de aluminium doodskist. De vergelijking is scheef, want waar de HIMARS veilig op afstand doelen uitschakelt, wordt de YPR-765 aan de frontlijn gebruikt.

En nu de Leopard-II. Deze tank wordt wel eens de beste tank ter wereld genoemd. Het is echter een tank die nog nooit een oorlog heeft gezien. Wel is deze aan tientallen landen verkocht. Wat als deze tank tegenvalt? Wat als deze een zwak punt heeft wat de Russen kunnen misbruiken? Die aanname is niet vreemd. De tank kwam in 1979 in dienst. 44 jaar geleden. Niet meer de meest moderne tank dus.

Duitsland lijkt zich dit te beseffen. Ze willen wel, maar alleen als andere landen meedoen. Laat de Amerikaanse, Franse en Britse tanks ook maar eens zien wat ze kunnen.

Ik vermoed dat we dus nog ver van een Duits akkoord zitten. Ik blijf dan ook even weg bij Rheinmetal. Deze staat hoog wegens de kans op leveranties aan Oekraïne. Echter, die leveranties komen uit voorraden. Niet uit de fabriek. En valt de tank tegen, dan zal dit een klap zijn voor het bedrijf.

Doet de tank het echter heel goed, verwacht dan grote bestellingen. Het is nu beter even afwachten.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.