Een nieuw jaar en nieuwe kansen

Een nieuw jaar en nieuwe kansen

Een nieuw jaar en nieuwe kansen

2022 was qua beleggingen niet echt een goed jaar. Well, het was in het algemeen geen goed jaar. We richten daarom onze hoopvolle blik op 2023.

Ik sloot 2022 af met een winst van 6.8%. Ver onder mijn doel van 20%. Maar…. ik heb winst gemaakt. En met het vorig jaar in onze achteruitkijkspiegel is dat wel een mooi resultaat. Verliezen waren groot. Met het einde van de corona epidemie dacht iedereen aan grote koers stijgingen. En er werd belegd. De oorlog in Oekraïne is een van de oorzaken die dit doel ondermijnden. En lieten veel beleggers met aankopen die ver onder water staan.

2023 lijkt niet eens zoveel beter te worden. Aan de ene kant kunnen we zeggen dat we het ergste wel hebben gehad. Hoge inflatie, oorlog in Europa, energie crisis. Kan het nog erger worden? Gaan we nu niet gewoon een langzame stijging van koersen zien?

Dat is nog wel even de vraag. Want de oorlog in Oekraïne heeft een probleem veroorzaakt. Een geo-politiek gat van Europa tot en met Azië. Rusland was lang de grote broer. En deze hield verschillende sluimerende conflicten in balans. Deze conflicten hebben allemaal de potentie om op te vlammen. En Europa, China, Korea, Taiwan en Japan liggen allemaal in het epicentrum.

Ten tweede is de olie prijs. Mijn voorspelling in de zomer van 2022 was dat de winter twee kanten kon opgaan. Een strenge winter waarin gasvoorraden snel opraakten en bedrijven wellicht gesloten moesten worden. Of een milde winter waarin dit allemaal niet gebeurd en iedereen rustig ademhaalt.

Dat laatste lijkt nu te gebeuren. Maar het is nog Januari. Te vroeg om die conclusie te trekken. Bovendien zullen we de komende winter ingaan zonder enige bevoorrading uit Rusland en wellicht geslonken voorraden. We zijn er dus nog niet.

En hierin moeten we als belegger in manoeuvreren. En mijn strategie is om steeds op beiden paarden te wedden. Dat maximaliseert mijn winst niet, maar voorkomt ook grote verliezen.

Mijn zomer aankopen in oa gas staan op dit moment zwaar op verlies. Dat is geen probleem, want mijn aandelen doen het juist goed. Ik heb er al een aantal met een mooie winst kunnen verkopen en start 2023 dus netjes in de plus. De lage gasprijzen zijn ook een kans. Namelijk bijkopen voor een lage prijs met als doel, winst rond december 2023.

De goudprijs deed het 2022 slecht. Hogere rente helpt hier niet bij. Het is verleidelijk om de nu kleine winsten waarop mijn goudmijnen staat te verzilveren. Maar ik heb tijd. Goud gaat nooit failliet. De kans is dat een dalende inflatie zorgt voor stijgende prijzen en betere verkoop mogelijkheden.

IT-aandelen lijken een slechte investering. Met bedrijven als Twitter, Facebook en Amazon die een hele reeks ontslagrondes ingaan. Maar let wel, deze bedrijven stonden eigenlijk al veel te hoog en een correctie is normaal. Tevens heeft het einde van de corona epidemie een krimp gebracht aan alles wat thuis consumeren inhoudt. bol.com maar ook on demand video platformen gaan dit zien. Echter, aan de hardware kant zie ik nogsteeds kansen. Het tekort aan chips houdt aan. En het risico van een invasie van Taiwan en daarmee de uitschakeling van een grote chip productie blijft bestaan. Aankopen van goedkope normaal sterke aandelen is ook een goede strategie. Dit zijn aandelen die vaak ook een mooi dividend hebben en dus een constante vorm van inkomen voor de belegger.

Zoals je ziet, ik zie genoeg kansen. Laten we hopen dat 2023 een mooi beleggingsjaar wordt.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.