Zwarte zwaan

Zwarte zwaan

Zwarte zwaan

Is de Nord stream sabotage een zwarte zwaan?

In de 16e eeuw werd de term “zwarte zwaan” gebruikt voor gebeurtenissen die niet konden voorkomen. Men had namelijk nog nooit een zwarte zwaan gezien. Het zien van een zwarte zwaan werd als gezegde gebruikt op dezelfde manier dat we nu zeggen dat Pasen en Pinksteren op een dag vallen. Het komt nooit voort.

In 1697 echter zag een Nederlandse ontdekkingsreiziger een zwarte zwaan in Australië. Het voorheen onmogelijke bleek mogelijk. De uitdrukking veranderde daarmee naar “Iets wat nooit voorkomt” naar “Iets wat niemand verwacht en toch voorkomt”.

Een zwarte zwaan wordt sindsdien in oa de beleggingswereld gebruikt voor iets wat gebeurd en niemand zag aankomen. Iets waarvan de impact heel groot is. En als men er later op terugkijkt beseft, eigenlijk is het best logisch dat dit gebeurde. Een goed voorbeeld van een zwarte zwaan is de kredietcrisis van 2008.

De Nord Stream sabotage kan in mijn ogen een zwarte zwaan zijn, en/of nog worden. Dat we met sabotage te maken hebben lijkt wel zeker. De grote vraag boven de markt is door wie.

Rusland wordt snel aangewezen. De kans lijkt klein. Rusland kan gewoon de kraan dichtdraaien. Het is niet nodig om een pijplijn op te blazen. En door de aanslag en het waarschijnlijk voorgoed buiten bedrijf brengen van de pijplijn is de kans dat er ooit nog gas aan europa wordt verkocht alleen maar kleiner geworden. Ook is er nu een chantage methode van tafel. Geen “Gaan we nu wel of geen gas krijgen morgen”. Mocht het echter wel Rusland zijn dan hebben we hier te maken met een aanval van Rusland op eigendom op NAVO gebied. Dat is enorm.

Is het niet Rusland dan komt de vraag, wie wel. Oekraïne zou het kunnen hebben gedaan. De vraag is wel hoe. En als dit uitkomt wat gaat er gebeuren met de steun van de EU aan Oekraïne. Wat is het gevolg voor de oorlog daar? De VS wordt ook genoemd. Stel je voor wat de gevolgen zijn voor de EU-VS betrekkingen.

Deze situatie heeft dus alles in zich om een enorme crisis te worden. Of niet. Want een eigenschap van een zwarte zwaan is ook, dat hij niet voorspelbaar is. De komende weken gaan we het zien.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.