Winter is coming…

Winter is coming…

Winter is coming…

Nee, dit is geen review van de nieuwste Game of Thrones spin-off. Maar harde beleggingwerkelijkheid, de winter komt eraan.

We zien de koersen de afgelopen dagen verder omlaag gaan. De AEX trend staat op dit moment al op -2. Dat komt o.a. door de mogelijke recessie. Die kans acht ik zelf ook vrij hoog in. De hoge kosten gaan een impact hebben op de economie.

Maar ook bedrijven worden geraakt. Zo sluiten er steeds meer fabrieken door de hoge kosten. En als de vraag ook verder gaat afnemen dan gaan we nog meer problemen en economische impact zien.

Daar komt bij dat de overheidsplannen voor 2023 grotendeels door bedrijven moet worden betaald. Een verhoging van het minimum loon, en verhoogde belastingen. Voor grote bedrijven die winsten maken met de hoge energie kosten is dit wellicht fair. Maar er worden ook heel veel Mkb-bedrijven geraakt. Die bedrijven die we net met veel kosten door de Corona epidemie hebben gehaald.

Voor deze bedrijven zien we verhoogde grondstof en energie kosten, hogere belastingen, hogere personeelskosten en een afname van de vraag door koopkracht teruggang.

In mijn ogen is dat een explosieve mix die tot een behoorlijke economische correctie moet leiden.

Ik probeer mij dan ook zo goed mogelijk voor te bereiden. O.a. door mijn aankoop in Flowtraders deze week. Dit aandeel profiteert altijd van een tumult volle markt.

Het is ook verleidelijk om nu gas en olie bedrijven te gaan kopen. Gas tekort in de winter he? Maar ik zie hier ook risico’s. De mogelijk winst inmiddels wel in de koers verwerkt.

Ik zie twee mogelijkheden met de gasprijs deze winter. En die zijn afhankelijk van het weer en onvoorziene omstandigheden. Gaan we een harde winter tegemoet, of gaat er iets gebeuren wat we nog niet kunnen voorspellen, dan is er een risico dat de gasvoorraden in Europa niet voldoende zijn. Dan zien we een grote stijging van de kosten en een mogelijk tekort. En bij een tekort gaan we afsluiting van bedrijven zien. Deze situatie is goed voor aandelen in gas en olie maar slecht voor al je andere aandelen (en natuurlijk nog slechter voor onszelf).

Valt alles wel mee en krijgen we een milde winter, dan hebben we voldoende voorraad. We gaan dan een daling in de olieprijs zien. Bovendien zullen opeens een hele reeks bedrijven een gasvoorraad hebben die duurder is ingekocht dan er kan worden verkocht. Deze situatie is dus slecht voor je gas en olieaandelen, maar wat beter voor de rest van de economie, en ons.

Er is nu met geen mogelijkheid te zeggen welke kant het opgaat. Dus voorbereiden en spreiden is het devies. Ik houd een paar aandelen in olie en gas. En verder blijf ik investeren in aandelen waarmee ik de winter doorkom.

Dat zijn aandelen met een hoge dividend yield. Dit zijn bedrijven die stabiel zijn, en waar ik winst kan uithalen, zelfs bij lage koersen.

En daarmee hopen we voor het beste.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.