Waar komt die naïviteit vandaan?

Waar komt die naïviteit vandaan?

Waar komt die naïviteit vandaan?

De laatste dagen stoor ik mij aan naïviteit. Dingen die je van kilometers afstand ziet komen worden vol verbazing ontvangen.

Taiwan en China is zo’n situatie. Je kon echt zien aankomen dat het bezoek van Pelosi aan Taiwan slecht ging aflopen. De Amerikaanse krijgsmacht zag het ook en waarschuwde tegen het bezoek. Toch ging het door. Toch werd er gejubeld toen ze kon landen en weer wegvloog. Wellicht de mooie foto’s in de pocket mocht ze aan de president verkiezing meedoen. Vol succes naar het volgende foto moment, laat ze de regio in chaos achter.

China deed toch niets? En ze gaan Taiwan toch niet binnenvallen, daar zijn ze nog niet klaar voor. Alsof een klassieke invasie nodig is. Als China in staat is om Taiwan te isoleren, de wateren en lucht over te nemen, en de Amerikanen weghouden dan hebben ze eigenlijk gewonnen. Het is allemaal heel Sun Tzu. Een oorlog winnen zonder echt te vechten. En met een Amerikaanse president die geen zin heeft in nieuwe buitenlandse oorlogen is dit juist het moment. Wie weet wie er over drie jaar zit. Misschien wel Pelosi?

We zien het ook met het stikstofverhaal. Dat sleept en sleept zich voort. Na de een na andere blunder in de communicatie van de overheid was gisteren het langverwachte gesprek. Om vervolgens tot de conclusie te komen dat de kloof tussen overheid en maatschappij heel groot is. Dat kan toch echt geen verrassing zijn geweest. Komen die mensen wel eens buiten? Praten ze wel eens met buren of familie?

En ik hoef hier echt de voorbeelden niet op te noemen hoe ze dit hadden kunnen weten. Een premier die vervolgens excuses aanbiedt omdat de boeren zijn communicatie niet juist hebben begrepen helpt hier ook echt niet bij.

Bij al deze voorbeelden hoef je geen voor of tegenstander te zijn van bijvoorbeeld Taiwan’s onafhankelijkheid of het inkrimpen van de veestapel, om te zien dat dit allemaal niet handig gebeurd. En dat verbaasd reageren als het mis gaat….

Maar ook op de beurs hebben we zo’n naïviteit. De inflatie loopt steeds verder op. En we hebben een Europese Centrale Bank en een overheid die dit niet als een groot probleem ziet. De maatregelen blijven tot de klassieke maatregelen die in de jaren 80 succes hadden. Namelijk rente verhogingen en oproep tot loonmatiging. Dat had toen zin omdat inflatie toen vooral werd veroorzaakt door stijgende lonen. Maar nu zien we juist dat het probleem aan de kosten kant zit. En om precies te zijn, energiekosten.

Je hoeft RTL Z maar aan te zetten en je ziet een econoom die in mijn ogen allemaal zinvolle oplossingen bieden. Zoals het verlagen van de laagste belastingschijf, eenmalige uitkeringen, etc… Toch gebeurd dit niet. De rente verhoging raakt juist de koopkracht omdat de hypotheek rente omhoog gaat. Weer een extra stijgende kostenpost.

Dit gaat ons opbreken. Nu zien we de stijgende kosten wel, maar zitten we nog in een soort ontkenings-stand. We hebben spaargeld vanuit corona en gaan lekker toch op vakantie. Maar tegen het einde van het jaar gaan steeds meer mensen dit merken. En gaat er bezuinigd worden op uitgaven. Als je 1500 euro moet betalen aan de energie maatschappij dan ga je maar niet op vakantie met de kerst. Of die nieuwe TV kan nog wel een jaar wachten.

En dat betekend een ding: recessie. We gaan hard naar een recessie en in december gaan we een verbaasde politicus zien die dit allemaal niet had verwacht. Daar kun je op rekenen.

1 reactie tot nu toe

Heleen Geplaatst op4:21 pm - aug 6, 2022

Ben het helemaal met je eens

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.