Hebben we de bodem bereikt?

Hebben we de bodem bereikt?

Hebben we de bodem bereikt?

Ik zie de vertwijfelde vragen nu op verschillende websites en tv-programma’s terugkomen. Hebben we de bodem van de koers bereikt?

Het is bijna een vraag uit hoop. Want koersen blijven onderuit gaan. En dit maakt mensen nerveus. Als ik het 100% juiste antwoord zou hebben dan was ik nu miljonair en liet ik iemand dit blog voor mij schrijven. Grapje natuurlijk, want ik vindt het schrijven in dit blog veel te leuk.

Maar in mijn bescheiden opinie wijst er nog niets op dat we op de bodem zitten. De AEX trend indicator staat nog op -2. Het heeft de -1 aangetikt deze week maar is weer op de oude koers. En dat wijst op een gestage daling van deze index. Een blik op de AEX grafiek laat dit ook zien.

Als we een lijn trekken tussen het laatste hoge punt (5 april) naar de laatste top (17 mei), dan zien we een dalende lijn waar alle toppen onder vallen of hoogstens een dag net boven komen. De trend van 9 mei tot 17 mei leek hoopgevend met een reeks stijgende toppen. Maar dit zakt weer in. De top van de 17e komt ook niet uit boven de top van de 3e.

Wat je ziet, is dat de koers omlaag gaat, er wordt vervolgens bijgekocht, maar onvoldoende om de daling te corrigeren. Vervolgens krijgen we een nieuwe daling die ook onvoldoende wordt gecorrigeerd, etc…

Hoopgevend is de lijn van 9 mei tot nu wel als we naar de dalen kijken. We zien dat de dalen steeds hoger komen te liggen. Dit kan wijzen op stabilisatie. Echter, ik denk dat het nog iets te vroeg is om te juichen. We kunnen eigenlijk nog maar twee dieptepunten meenemen waarbij de laatste te recent is.

De schade voor mij is aanwezig, maar valt relatief mee. Dit komt omdat ik behoorlijk wat zilver en goudmijnen heb in mijn portefeuille. Deze doen het vrij goed op de inflatie. Toch maak ik verlies.

Ik koop op dit moment voorzichtig en gespreid bij. Deze week kocht ik een half blok ASML (omdat deze toch wel weer historisch laag stond), en een half blok Flowtraders (omdat deze ook laag staat maar het goed doet in deze tijden).

Door kleine en doordachte aankopen hier en daar ben ik klaar voor een eventuele stijging van de koers. Ik verlaag ook de gemiddelde aankoop waarde van aandelen die het slecht doen.

Verder is deze maand uitstekend voor dividend. Mijn hele maandwinst ik dividend waarmee ik mijn jaarwinst inmiddels op 7% heb staan. Ik loop achter op planning, maar ik realiseer mij dat ik dit eigenlijk altijd in Mei heb. Dus er is hoop voor een mooie eindsprint in het einde van het jaar.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.