Onzekere tijden en beleggen in wapens

Onzekere tijden en beleggen in wapens

Onzekere tijden en beleggen in wapens

Ook deze week is de wereld er niet veiliger op geworden. De oorlog in Oekraïne gaat door, en de inflatie raakt ook ons nog steeds, en Covid is ook niet helemaal voorbij.

“Dat je in interessante tijden mag leven” zegt een Chinese vloek. Immers, interessante tijden zijn vooral voor de geschiedschrijvers interessant. Niet voor de mensen die hierin leven. De periode rond 2020 tot nu zullen zeker in de geschiedenis boekjes komen. Eerste de Covid epidemie, gevolgd door de oorlog in Oekraïne.

En die oorlog veranderd de mindset in Europa. Meer uitgaven aan defensie. En dat is nodig. Want intussen zijn Europese landen al hun militaire voorraden naar Oekraïne aan het sturen. Waren het eerst helmen, daarna munitie, lucht en tank afweer en intussen tanks en luchtafweergeschut.

Al die voorraden moeten weer worden aangevuld. En dat betekent dat de wapenindustrie weer aan de slag moet. En op een schaal wat 25 jaar niet is gebeurd.

En NAVO landen hebben de voorraden ook zelf nodig. Want een escalatie met Rusland is nog niet uitgesloten. En voor de langere termijn zullen al die extra manschappen ook een wapen moeten krijgen. Ook zal er worden gekeken naar de verouderde wapens, vaak nog uit de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw. Moeten deze niet worden vervangen.

Beleggen in wapens lijkt dus een goede investering. Ik kocht in begin maart Rheinmetall en Thales. Thales is sinds mijn aankoop 10% gestegen, Rheinmetall 30%.

En ik denk dat dit nog wel even gaat doorzetten. Want die Europese orders zijn nog niet binnen.

En dan blijft de vraag of het ethisch is om in wapens te beleggen. Ik heb hier eerder als eens een blog aan besteed. Ik denk dat dit een persoonlijke afweging moet zijn. Er is geen goed of fout.

Wat ik wel merk is dat deze vraag de laatste maand meer naar de achtergrond is gegaan. Ik hoor tegenstanders nu zeggen dat wapens altijd nodig zijn. En het beste wapen hoeft natuurlijk nooit te worden gebruikt.

Deze week

Ik verkocht deze week mijn S&P 500 ETF die ik begin maart aankocht. Netjes volgens strategie II op 5%. De AEX is nog aan het sukkelen. De trend staat weer op -1. Eigenlijk zien we dit patroon al weken. De koersen zijn in afwachting. En kunnen bij goed of slecht nieuws richting kiezen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.