Oh nee! Inflatie

Oh nee! Inflatie

Oh nee! Inflatie

De inflatie was afgelopen maand 12%. Enorme percentages. En dit heeft, gaat effect hebben op onze beleggingen.

De oorzaak van de inflatie lijkt tweevoud. Ten eerste een verhoogde productie na de corona epidemie. Ten tweede de oorlog in Oekraïne en de sancties tegen Rusland.

De inflatie is eigenlijk al een jaar een probleem. Vaak wordt het afgedaan als tijdelijk. Nu zien we toch wel horror verhalen opkomen dat dit nog heel lang gaat duren. Een van de redenen is dat handel met Rusland niet hersteld na de oorlog in Oekraïne.

Bij dat soort uitspraken zet ik wel vraagtekens. Als we nu nog bereid zijn gas te kopen van Rusland dan is die reden er ook nog wel in een paar maanden. Het lijkt een beetje op de opmerkingen die je in 2020 hoorde dat we nooit meer olie zouden gaan gebruiken. Dat er een serieus probleem is staat echter wel vast.

Hoe ver die inflatie je raakt, is heel persoonlijk. De inflatie zit op dit moment vooral in voedselprijzen, energie prijzen en luxe goederen. Daarnaast zien we inflatie correcties al doorwerken in hypotheek rentes en huren.

Heb je een modaal inkomen, staat je hypotheek rente 20 jaar vast, heb je nog net voor de herfst je energie contract met drie jaar verlengd, en werk je vooral thuis, dan merkt je dit dus een stuk minder dan wanneer dit niet het geval is. Is dit niet het geval dan kan het je hard raken, ongeacht je inkomen.

Overheid

De overheid heeft hier een belangrijke rol om iets aan te doen. De inflatie in nederland is hoger dan omringende landen. En dat zit hem vooral in overheidsbeleid.

Ten eerste is ons belastingsstelsel uit balans. We betalen relatief heel veel belasting, zorgkosten en accijns. Dat wordt vervolgens gecompenseerd met toeslagen. Hierdoor wordt een behoorlijk deel van de bevolking op een nul-lijn gehouden waarbij elke extra verdiende euro van een subsidie afgaat. Daar zit geen marge, en deze mensen kunnen dus niet opeens 12% meer kosten veroorloven of een lening nemen om hun huis te isoleren.

Ten tweede zijn omringende landen veel sneller en guller met compensaties. Dat zagen we ook in bijvoorbeeld de kredietcrisis. Nederland heeft juist de neiging om uitgaven te stoppen.

Compensatie die wordt gegeven geeft meteen discussie (komt het wel bij de juiste mensen), of is bureaucratisch (alle gemeentes die een procedure op moeten tuigen voor het betalen van 800 euro. Maar verdien je een euro teveel dan krijg je niets).

Terwijl het vrij eenvoudig kan. Want al die accijnzen en BTW’s zijn ook een extra inkomensbron voor de overheid. Kost een product in de winkel eerst 100 euro, dan gaat er 17.35 euro BTW naar de overheid. Nu kost het product 112 euro en gaat er dus 19,43 naar de overheid. Die 2.08 extra kun je laten terugvloeien met een lagere Btw-percentage zonder dat het je iets kost. En dit drukt meteen de inflatie. En het komt ook bij de mensen die meer kosten hebben.

De belastingvrije voet op inkomen verhogen zou meer netto-inkomen geven waarbij vooral de lage inkomens gaan profiteren. En dat zonder de bureaucratie van het huidige beleid met 800 euro voor de minima.

Het is ook doeltreffender dan een dure campagne waarin mensen wordt gevraagd hun thermostaat een graadje lager te zetten. Alsof iemand die zijn gas rekening niet kan betalen dat zelf nog niet heeft bedacht.

Risico’s

En de risico’s zijn groot. Ten eerste ervaren we nu nog niet het tekort aan grondstoffen. Ik kwam gisteren in een fabriek die aangaf nog 12 weken voorraad te hebben. Dan is het op en stopt de productie.

Gaat de inflatie door zonder compensatie dan gaan we zien dat een grote groep mensen de hogere kosten niet meer kunnen betalen en uitgaven gaan stagneren. Uitgaven in bedrijven die nog niet zijn bekomen van corona.

Beleggingen

Beleggen is juist zinvol in tijden van inflatie (tenminste als je het geld hebt). Dit omdat rendementen op de beurs natuurlijk hoger liggen dan op een spaarrekening. Bedrijven die inflatie compenseren zien hun omzet en daarmee ook hun waarde op de beurs vaak stijgen.

Er zijn echter ook enorme risico’s. Het opraken van voorraden waardoor er niet kan worden geproduceerd, tekort aan personeel wat de reiskosten niet kan betalen, terugloop van uitgaven van consumenten, etc… Dit gaat geheid leiden tot koersdalingen. En daar moeten we rekening mee houden.

Op het moment van inflatie is het goed te kijken naar bedrijven die financieel stabiel zijn, niet te volatiel en minder worden geraakt door grondstof tekorten en lagere consumenten uitgaven. Of waar geen alternatief voor is. Dat zijn er niet veel maar ze bestaan zeker. Denk bijvoorbeeld aan bedrijven zoals Microsoft. Bedrijven gaan nu niet opeens afstappen van hun Microsoft Office pakketten.

Microsoft. Bron: stockadmin.nl

Ondergewaardeerde aandelen zijn ook een goed idee (dat is Microsoft dan weer niet). En historisch zie je grotere beleggingen in waarde metalen zoals goud.

Maar veel is onontdekt terrein. De laatste keer dat we dit soort inflaties hadden was in de jaren 70. En onze economie en maatschappij zat toen heel anders in elkaar.

Afgelopen week

Ik deed een aantal transacties vorige week. Zo verkocht ik een aantal posities voor behaalde winst en kocht ik onder andere ASML en een farmaceutisch bedrijf bij.

De AEX heeft afgelopen week niet veel gedaan. De trend staat nog steeds op +1. Dit was ook mijn verwachting vorige week als geen van de mogelijke triggers zouden uitkomen in Oekraïne.

Het verloop volgende week is afhankelijk van nieuw nieuws over de inflatie of Oekraïne.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.