Oekraïne en de beurs – deel V

Oekraïne en de beurs – deel V

Oekraïne en de beurs – deel V

Deel vijf van dit blog. We gaan het hebben over mogelijke risico’s.

Een paar weken geleden schatte ik in dat de oorlog snel voorbij zou zijn. De voorraden van beide partijen raken snel op en dan kun je niet verder. Wat we zien is dat Rusland dit lijkt te negeren en de strijd gewoon doorgaat, ondanks grote verliezen.

Een paar dagen geleden zagen we dat Rusland zijn focus gaat verleggen naar het oosten. Dat lijkt uit een logistiek oogpunt een goed idee. Een kleiner front betekend dat voorraden over minder troepen moeten worden verdeeld. Alhoewel, de overige troepen zullen ook moeten eten en zich verdedigen. Dat dit niet goed gaat, is te zien in de winsten die Oekraïne op die fronten maakt.

Met het doorgaan van de oorlog loopt het risico op escalatie alleen maar op. Dit heeft een tweetal redenen.

Ten eerste zal Putin zich steeds verder in een hoek gedreven worden. Daar kunnen we dus irrationeel gedrag zien. Het suggereren van het creëren van een landbrug met Kaliningrad in het Russische nieuws is er daar een van.

Ten tweede lijken NAVO-landen geïnspireerd door Russische verliezen en zijn bereid grotere risico’s te nemen. Er zijn drie nieuws items waar we de komende week op moeten letten.

  1. Polen wil MIG’s leveren aan Oekraïne. Dit werd eerder door de VS getorpedeerd, maar lijkt nu weer op de agenda te staan. Dat zou als een escalatie door Rusland kunnen worden opgevat.
  2. Frankrijk, Turkije en Griekenland opperen om burgers te bevrijden uit Mariupol. Hier komen gesprekken over met Putin. Echter de aanwezigheid van NAVO-troepen in de Zee van Azov, zo dicht bij Russische frontlinies is echt een enorm risico. Zelfs als Rusland akkoord gaat met de evacuatie.
  3. In Polen gaan steeds meer stemmen op om Kaliningrad in te nemen. Deze Russische enclave is na de Tweede Wereldoorlog door de Sovjet-Unie geclaimd, maar maakte ooit deel uit van Oost-Pruisen. Duitsland heeft dit gebied na de Koude Oorlog nooit geclaimd, en Polen ziet een Poolse claim. Dit soort retoriek zal niet helpen om Putin zich veiliger te laten voelen.

We gaan in mijn ogen dan ook een onzekere week in.

AEX

De AEX heeft zich aardig hersteld van de verliezen in februari, maar lijkt zich nu vooral horizontaal te bewegen.

bron: stockadmin.nl

Zeker vergeleken met het begin van het jaar is de koers nog niet terug. De trend staat nu op DS wat een tijdelijke correctie aangeeft.

Ontwikkelingen komende week zullen de koers bepalen. Echter met de vele risico’s verwacht ik dat de koers niet veel doet zonder bepalend nieuws.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.