Einde van het jaar in zicht

Einde van het jaar in zicht

Einde van het jaar in zicht

Het einde van 2021 is al in zicht. Hoe sta ik ervoor?

Mijn koersdoel van 20% lijkt buiten bereik. Ik zit nu tegen de 18%. Minder dan vorig jaar. Het jaar is nog niet over maar ik verwacht geen plotselinge spurt naar de 20%. Daar zijn een paar redenen voor.

Ten eerste heb ik vorig jaar al goed geprofiteerd van de koersstijgingen. Dat kon ik dit jaar niet meer verzilveren. Wellicht heb ik soms te vroeg verkocht.

Ten tweede ben ik begonnen met een maandelijkse aankoop van een half blok iShares MSCI world. Het idee is dat dit een gestage groei oplevert van vermogen. Dat heeft het ook gedaan en de ongerealiseerde winst staat nu op 11%. Echter dit is geen gerealiseerde winst en telt dus niet mee voor mijn winstdoel, terwijl er wel kapitaal in zit. Hier moet ik iets mee maar ik weet nog niet helemaal wat.

Ten derde is mijn bezit in goud en zilvermijnen nog best groot en deden deze het niet goed dit jaar.

En wat een jaar is het geweest. Eerst leek het erop dat we corona achter ons zouden laten. En nu is het weer volledig terug. Met alle risico’s van dien. De omicron variant kan ons de komende maanden echt nog wel eens goed dwars gaan zitten. Het reproductiegetal zit nog onder de 1, maar in het VK zien we het al heel hard stijgen.

De inflatie is op dit moment enorm hoog. En dat zien we in onze koopkracht.

En dan zijn er ook nog de geopolitieke spanningen met Rusland. Dat kan de komende maand echt nog verder uit de hand lopen. Dit zijn allemaal geen hele goede vooruitzichten.

We zien dit ook allemaal terug in de AEX koers. Die eerst aan een constante stijging begint en tegen het derde kwartaal begint op en neer te bewegen.

bron: google.com

Een van mijn projecten van de afgelopen maand is het aangeven of een koers stijgt of daalt. De koers trend. Bijvoorbeeld de AEX. Zitten we nu een stijgende of dalende trend. Kun jij dit zeggen als je naar de grafiek hierboven kijkt?

Het idee dat er een vaste richting wordt berekend die niet teveel wordt beïnvloed door de waan van de dag. En dat is niet eenvoudig. Want de meeste systemen die pieken en dalen afzwakken veroorzaken een vertraging. Denk aan de corona statistieken waarmee week gemiddeldes worden vergeleken. Maar ook het R-getal. Deze loopt 14 dagen achter. We zien hier dus nog niet het effect van de nieuwe variant.

Ik denk dat ik wel in de buurt zit van een goede oplossing en de trend wordt daarom al weergegeven in mijn dagelijks beurs rapport.

Prijs, trend en indexen van MSCI World ETF. bron: stockadmin.nl

Ook ben ik tevreden met de fundamentele indexen. Deze gaan mij zeker helpen in de komende tijd om betere aan en verkoop beslissingen te nemen.

De komende tijd verwacht ik een hoop nieuwe ontwikkelingen aangaande het dagelijks beurs rapport. En ik sta open voor feedback. Heb je een idee, laat het gerust weten.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.