Taiwan

Taiwan

De spanning tussen China en Taiwan liep vorige week goed op. Wat betekend dit voor de belegger?

De vraag is hoe dit zich verder gaat ontwikkelen. In mijn verwachting zal Taiwan uiteindelijk onderdeel worden van China. China is te machtig om dit doel aan zijn neus voorbij te laten gaan. De vraag is hoe en wanneer.

Na het militaire machtsvertoon haalden westerse media gisteren opgelucht adem. De nos kopt oa met “Hereniging met Taiwan moet vreedzaam gebeuren”. Dat zie ik niet als iets om opgelucht over te zijn. Verder in het artikel wordt het dan ook anders omschreven. Ze quoten president Xi met : “De historische opdracht van een complete eenwording van het moederland moet worden voltooid en dat gaat ook gebeuren”, zei Xi. “Als dat gaat op een vreedzame manier is dat het beste voor de hele Chinese natie, inclusief het Taiwanese volk.”

Ik lees dit als: “Taiwan, je wordt onderdeel van China. Doe het nu maar vreedzaam, anders lossen we dit op een andere manier op”. Het is in mijn ogen dus ook meer een ultimatum dan een handreiking. Taiwan lijkt dit ook zo te zien. Vandaag kopt de nos: “President Taiwan: we zullen niet buigen voor China“. Dat zet het conflict toch wel wat meer op scherp.

Zoals het er nu voor staat is het “hoe” dus in iedere geval niet vreedzaam. Dat betekend een soort van conflict. De vraag hoe erg dit wordt. Dat brengt ons ook bij het wanneer.

Ik denk niet dat China erop uit is een groot, langlopend conflict te hebben met het westen. Waarschijnlijk mikken ze op een snelle actie waarbij de wereld wordt geconfronteerd met een voldongen fijt. Een beetje zoals met De Krim gebeurde. Natuurlijk, dat is de favoriete uitkomst. Voor ons is dit, vreemd genoeg, ook de beste uitkomst. De wereld zal boos zijn, maar er zijn grote gevolgen voor de handel.

Dit is wel een grote uitdaging voor de Chinese krijgsmacht. En wellicht de reden dat de meeste strategen aangeven dat China hier op zijn vroegst in 2025 klaar voor is. Dat zal het “wanneer” dus voor ons uitschuiven. En dat is alleen maar goed nieuws.

Het risico bestaat dat China voelt dat het eerder kan, of moet handelen. Dit soort snelle acties kunnen erg uit de hand lopen. Een ander risico is dat landen als de VS zich niet neerleggen bij een bezet Taiwan. Dat soort scenario’s lopen snel uit tot grote militaire conflicten.

Een groot militair conflict gaat ons echt raken. Niet alleen op de beurs, maar ook op andere vlakken. Het is dan ook te hopen dat het daar nooit tot gaat komen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.