Wat is acc of dist in ETF naam?

Wat is acc of dist in ETF naam?

Wat is acc of dist in ETF naam?

Ooit wel eens naar de naam van een ETF gekeken? Heb je je wel eens afgevraagd waar die “dist” of “acc” in de naam voor staat?

Voordat ik hier op in ga, wil ik eerst wat uitleggen over dividend. Dividend wordt door sommige mensen vergeleken met rente op een bankrekening. Dit is helaas niet waar.

De waarde van een dividend komt namelijk uit het aandeel. Dat werkt als volgt. Ik heb een aandeel met een totale waarde van 500 euro. Nu krijg ik 1% dividend. Hoeveel krijg ik?

5 Euro? Bijna goed. Want dan komt de belasting langs en zegt: “He? Winst, mag ik effe vangen?”. En nu krijg je nog 3,50. Soms kun je die belasting terugvragen. Maar dat is afhankelijk van het land waarin het aandeel is aangekocht en wat je sowieso aan de belasting moet betalen of ontvangt. Ontvang je minder dan 25 euro terug van de belasting, dan krijg je het sowieso niet terug.

Anyhow, je hebt dus 3,50 ontvangen en dat is beter dan niets. Maar zoals gezegd komt dit uit de waarde van je aandeel. Je aandeel is nu opeens nog maar 495 euro waard. De horror! Een sigaar uit eigen doos dus.

Nu over die ETF. Een ETF-verzameling van aandelen. En deze krijgen dus dividend. De Acc en Dist in de naam geven aan wat ze hiermee gebeurd.

Acc

Dit geeft aan dat het ETF deze dividend herbelegd. Je krijgt dus geen dividend uitbetaald. Dit is interessant als je de ETF als een spaarrekening gebruikt. De waarde van het dividend compenseert het verlies in de aandelen. Dus de totale waard van de ETF stijgt wat meer dan als ze dit niet zouden doen. Zeker bij ETF’s die je jaren aanhoudt en wellicht met regelmaat bijstort is dit leuk. Bijvoorbeeld als je spaart voor je pensioen. Pensioenfondsen zie je dan ook vaak beleggen in deze ETF’s.

Dist

Een ETF met DIST in de naam betaald dividend dus uit. Nu vraag je je misschien af of dit wel zinvol is, na mijn stukje dividend bashen. Maar dat kan het zeker zijn. Shell is een aandeel wat om dezelfde reden door veel beleggers wordt aangehouden. Ze kopen in, en verkopen nooit meer, maar pakken wel elk jaar dividend.

Je krijg met dividend elk jaar (of soms vaker) een klein bedrag uitgekeerd dop je beleggings-rekening. Dit bedrag kun je dus herbeleggen in iets anders. Het is een manier om je portefeuille waarde te laten groeien zonder te verkopen. En dus ook zonder transactie kosten (!).

Wat het beste is? Geen van twee. Je maakt een keuze op basis van wat je wil. Wil je kopen en niet meer omkijken naar je ETF? Dan zou ik voor ‘Acc’ gaan. Is je ETF onderdeel van een pakket wat je actief beheerd. Dan is ‘Dist’ wellicht beter.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.