Koers duiken

Koers duiken

Koers duiken

Maandag hadden we een koers duik. De koersen van bijna alle aandelen dook omlaag. “Nieuwe beleggers kennen dit niet. Die zijn gewend dat alle koersen alleen maar omhoog gaan.” hoor ik in het nieuws. “Toch gebeurd dit elk jaar”.

Twee statements die ik graag wil toetsen.

De eerste lijkt mij kul. Ik betwijfel dat iemand gaat beleggen zonder rekening te houden met een koersdaling. Je hebt misschien geen kennis van de beurs, maar je weet in ieder geval dat koersen omhoog en omlaag kunnen gaan. Ik schuif deze uitspraak dan ook in de categorie van “De jeugd van tegenwoordig…”. Meer een gevoel dan een feit.

Toch kan een koers correctie schrikken zijn. En dat brengt ons bij de tweede statement, dit gebeurd elk jaar. Klopt dit?

Een oude beurs wijsheid die ik ook wel eens herhaal is dat koersen elk jaar 1 keer met 10% dalen, 1 keer per drie jaar 20%, en 1 keer per 10 jaar 30%. Advies is om dit niet als bedreiging te zien, maar als koop signaal. Houdt altijd een reserve aan. Stap met 50% van je reserve in bij een duik van 10%, 25% bij 20% en je overgebleven 25% bij een 30% daling. Ik zeg dit, maar heb het nooit getoetst. Gebeurd dit, en is het inderdaad een goed idee om in te stappen? Ik neem de proef op de som en download de historische data van de AEX sinds 1983 in mijn Excel.

Het eerste wat mij opvalt is dat de 10, 20, 30 % daling tactiek hier niet klopt. Op zich logisch als je erover nadenkt. De AEX is een weging van fondsen. Grote fondsen. Die bewegen al minder. Bovendien heb je altijd fondsen die minder dalen ter compensatie. De techniek mag wellicht juist zijn voor aandelen, maar dat is het niet voor een index. Bovendien, dient je het percentage te berekenen vanaf een recente top, niet met een dagkoers.

Toch geven indexen mooie indicaties van problemen. 12 maart 2020 steekt er duidelijk af met een -10,7%. Een datum die ik zeker wel herinner. Overigens is dat slechts een van de twee dag koersen die een daling hebben van meer dan 10% sinds 1983. Wat een impact was dat.

Maar kan ik dan wel aflezen wat een slechte dag was? Ik moet de grenswaarden duidelijk verlagen. Ik die dit met een factor van 3. Dus -3.3%, -6.7% en 10%. Het resultaat is absoluut duidelijker nu.

We zien in de 6.7% groep opeens data in 2020, 2010 en 2008 oplichten. Dat zijn inderdaad duidelijke daal momenten. En oh, wat was 2008 een slecht jaar, met 24 dagen met een koersval van meer dan 3,3 %.

Wat ook opvalt is dat de koers duik van maandag uit de lijst verdwijnt. Die -2% is echt geen shocker. Niet eens een hobbel die we hoeven te herinneren.

En wat nog meer opvalt? Alle duikingen in de afgelopen 40 jaar hebben een eindkoers die onder de dagkoers van vandaag staat. Het komt dus altijd goed.

1 reactie tot nu toe

Koers duik na top | Belegging Blog Geplaatst op10:43 am - jul 24, 2021

[…] mijn vorige blog over koers duiken op een dag vroeg ik mij af, is het zinvol om de duik te berekenen vanaf een […]

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.