Moet je beleggen in wapens?

Moet je beleggen in wapens?

Moet je beleggen in wapens?

De olifant in de kamer. Moet je beleggen in wapens. Het is meer nog een ethische vraag dan een beleggingsvraag.

Want dat er winst te halen is, dat geloof ik wel. De westerse wereld ontwaakt na een lange tijd van bezuinigingen op defensie om er achter te komen dat deze er nu heel anders uitziet. Rusland, maar vooral China zijn proberen hun plekje in de wereld te veroveren. En nu geloof ik niet dat dit meteen tot een gewapend conflict leidt, het zal zeker de bestedingen aan wapens vergroten. Zelfs in Nederland gaat die stem op. Beleggen in wapens is vrij eenvoudig. Er zijn zelfs een aantal ETF’s die investeren in wapenindustrie, voornamelijk in de VS.

Goede business dus. Maar wel met een wrang smaakje. Persoonlijk zie ik het niet zitten. Maar is dat naïef? Ik opper de vraag in mijn beleg app groepje. Iedereen is er unaniem over eens dat beleggen in wapens fout is. Dat geeft mij mijn vertrouwen in de mensheid toch wel weer wat terug. Mijn vrienden willen niet profiteren van een oorlogsdreiging.

Maar waar de grens eenvoudig bij wapens wordt gelegd zijn andere grenzen toch vager. Zo oppert iemand om in ASML te investeren. Immers, de concurrentie zit oa in Taiwan en mocht China het idee krijgen…. Ook zijn deze chips natuurlijk gewild. Door oa de wapenindustrie.

Zelf beleg ik in olie. Olie is natuurlijk ook geen zuivere koffie. En in geval van stijgende dreiging profiteer ik van een hogere olie prijs.

Ik laat de vraag maar voor wat het is nu. Er zijn nog zoveel andere uitdagingen in beleggen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.