En toen ging de koers omlaag

En toen ging de koers omlaag

En toen ging de koers omlaag

We hebben zulke mooie maanden gehad. Met mooie rendementen. En toen ging de koers omlaag. Dank je wel handelsoorlog.

Natuurlijk, dalenden koersen horen erbij. En het is belangrijk dat je niet in paniek raakt. Ondanks dat elke cel in je lichaam roept: VERKOPEN! Dat is precies wat je niet moet doen. Want dat maakt virtueel rendement (of verlies) een echt verlies.

Ondanks dat elke cel in je lichaam roept: VERKOPEN!

De markt is cyclisch en komt altijd terug. Ik kan mij 24 December nog goed herinneren toen mijn virtueel verlies de bodem raakte. Drie maanden laten had ik alweer een virtuele winst.

Ook nu komt het weer goed. De handels oorlog kan namelijk niet te lang duren. Ondanks wat Trump roept. En natuurlijk heeft hij een punt. China speelt het spel niet eerlijk. Maar er zijn in mijn ogen een hoop redenen dat de huidige aanpak niet werkt.

Ten eerste, welvaart wordt niet alleen gemeten door inkomst maar ook waar je het aan uitgeeft. Onze welvaart wordt bepaald door de goedkope Chinese producten die wij kopen. Westerse bedrijven maken hier ook grote winsten mee. Als een TV opeens 25% duurder wordt om te importeren, wie betaald die 25% dan? Natuurlijk, de Amerikaanse importeur, en de Amerikaanse consument. Niet de Chinese exporteur. Leuk dat de inkomsten worden besteed aan Amerikaanse boeren. Maar waaraan gaan zij dat extra geld uitgeven? Alles is duurder geworden. Het is een sigaar uit eigen doos.

Gaan ze de iPhone 25% duurder maken?

Amerikaanse bedrijven zoals Apple maken enorme winsten door een goed Chinees product te verkopen voor een absurd hoge prijs. Ik heb van dicht bij gezien wat dat met een organisatie doet. Mensen in zo’n organisatie hebben geld te over. Het creëert management functies die niemand nodig heeft. Deze managers geven hun geld uit aan dure luxe producten. Als de kosten van zo’n bedrijf opeens 25% omhoog gaan, wat gebeurt er dan? Gaan ze de iPhone 25% duurder maken? Gaan er dan nog mensen een iPhone kopen? Of gaan ze mensen ontslaan? Beide oplossingen zijn niet goed voor de economie.

Of we het willen of niet, we leven in een bubbel. En elke stap terug wordt gezien als achteruitgang.

Er vanuit gaan dat Trump niet dom is, is dus de huidige actie allemaal strategie. Het is bedoeld om het uiterste uit een deal te halen. En dat betekent dat er uiteindelijk een deal gaat komen. We zullen wel wat weken of misschien maanden geduld moeten hebben.

Het betekend ook dat de lage koersen van dit moment tijdelijk zijn. Er zijn dus mooie koop momenten. Die wil ik niet laten gaan…

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.