Aankopen in dollars

Aankopen in dollars

Aankopen in dollars

Het mooie van ETF’s is dat je kunt beleggen in buitenlandse bedrijven in euro’s gewoon in Amsterdam. Dat geeft een veilig gevoel. Toch is bijvoorbeeld de dollar – euro koers van toepassing. Dat zie ik vandaag bijvoorbeeld in de prijs van olie. Mijn olie ETF schiet omhoog terwijl de olieprijs zelf niet veel doet. Reden, de dollar wordt meer waard

Ook zijn de transactiekosten in bijvoorbeeld Amerika een stuk lager.

Toch zijn er situaties waar je direct in buitenlandse fondsen wil beleggen. Bijvoorbeeld omdat het gewenste fonds niet in Europa beschikbaar is. Dat overkwam mij twee maal dit jaar. Ook zijn de transactiekosten in bijvoorbeeld Amerika een stuk lager.  Degiro waarbij ik beleg faciliteert dat gewoon. Met andere woorden, ik kan mijn order gewoon plaatsen. Maar wat te doen met de wisselkoers ?

DeGiro heeft een functie genaamd autofx. Wat doet ie ? Nou, hij maakt een aankoop in bijvoorbeeld dollars, wisseld de dollars voor mij om in Euro’s en schrijft dat bedrag af van mijn fonds. Verkoop ik, dan doet ie dat ook maar andersom. Hier worden natuurlijk (net zoals bij de bank), kosten voor gerekend. Bij degiro is dat 0,10 % van het bedrag. 

Maar is dit zinnig voor een kleine belegger als ik ?

Nu zitten hier nadelen aan. Ten eerste dus de kosten. Elke transactie, uitbetaling van Dividend, etc gaat een conversie plaatsvinden en worden kosten gerekend. Tevens ben je erg afhankelijk van de koers. Misschien wil je vandaag je aandelen in Amerika verkopen maar even een gunstige koers afwachten voordat je het bedrag in Euro’s omzet. DeGiro en waarschijnlijk de meeste brokers bieden die optie. Degiro rekend dan 10 euro + 0,02% als kosten. De variabele kosten liggen dus een stuk lager, en omdat je minder transacties hebt je totale kosten ook. De Beursman beveelt dit ook aan. Maar is dit zinnig voor een kleine belegger als ik ?

De rekensom is moeilijker dan je denkt. Dit omdat je transactie kosten uitspaart door conversies te bundelen. Maar laten we zeggen dat we per jaar 2000 euro willen omzetten in twee transacties (1000 euro per keer). Autofx kost dan 2 euro. Zonder Autofx zijn de kosten 0,40 + 20 euro: 20,40. Het antwoord is dus nee. Wanneer wordt het wel zinvol ?

Nogmaals, dit is moeilijk te bereken. Maar ik ga even uit van 20 euro kosten zonder AUtofx (een conversie naar dollars, een terug). Om dit bedrag te halen moet ik 20.000 euro converteren. Dus, als ik aan 20.000 euro aan transacties komt wordt het zinvol. Hierbij houd ik de bestaande variabele transactiekosten van 0.02% en de winst die ik kan halen door een juist koers moment te kiezen buiten beschouwing. 

Dat lijkt in eerste instantie veel en ik denk dat het nog wel even duurt voordat ik aan zulke bedragen kom. Maar het is een totaal. Als ik een mijn aankopen met een totale waarde van 1000 euro dus 20 keer koop en verkoop zit ik er al aan. Zou ik naar 2000, of 4000 euro gaan dan loopt het aantal transacties verder terug to respectievelijk 10 en 5. Dus, nu nog niet maar zeker goed om in de gaten te houden voor de toekomst.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.